2011-01-04

Årskrönika 2010, del 1 - huset

Under 2010 hände det betydligt mindre med huset än under 2009. Det var mindre som behövde göras och det var mindre som blev gjort.

En sak vi ändå gjorde var att fixa barnrummet från topp till tå. Furutaket målades vitt, väggarna målades i ljusblått och orange, och på golvet hamnade en heltäckningsmatta från Bauhaus i bilmattestil (det vill säga med en massa vägar på). Stora killen, 4 år, var väldigt delaktig i val av färger och golv och var mycket nöjd när rummet var klart. Dock är det fortfarande roligare att leka i vardagsrummet av någon anledning...

En andra sak vi gjorde, lite halvspontant, var att smälla upp ett litet trädäck på en plätt bredvid gräsmattan som vi funderat på vad vi skulle göra av. Det började med att vi köpte en trädgårdssoffa på någon superrea för att vi tyckte det skulle vara mysigt att sitta och softa i medan barnen lekte. Sen började vi fundera på var vi skulle ha den och kom på den där plätten... Först pratade vi om att stenlägga den (den bestod primärt av stampad jord) men landade så småningom i ett trädäck. Om jag minns rätt så blev måtten ungefär 390x475.

Vi fick också svar på den andra radonmätningen vilken visade att det fanns lite kvar att önska fortfarande. Radonfirman var här i höstas och gjorde en kontinuerlig mätning som visade på att värdet sticker iväg rejält när vi tänder en brasa i kaminen, varpå de borrade en ny sugpunkt till radonsugen som går in snett under gillestugan där kaminen står. Näst på tur nu är en korttidsmätning för att se om det verkar ha gett önskat resultat - håller tummarna, igen! Kan även påminna om att vi lyckades med att få tillbaka pengar för radonsaneringen genom att bestrida vårt beslut om bidrag från Länsstyrelsen för att få ett nytt som enbart tog hänsyn till materialkostnaden och därefter använda ROT-avdrag för arbetet. Mer om det i inlägget Bra och dåligt med radon.

En immateriell sak vi gjorde var en ny värdering av huset. Vi fick ett erbjudande i brevlådan som gick ut på att vi fick två biobiljetter om dom fick komma och göra en värdering av huset. Då vi stod i begrepp att omförhandla bolånen tänkte jag att det kunde vara intressant om huset ökat i värde vilket gjorde att jag blev intresserad av att låta värdera huset alls, och när vi dessutom skulle få två biobiljetter på köpet var det inte så mycket att tjafsa om. Värderingen lade till ytterligare 200 000 till den förra värderingen vi gjorde, och därmed värderas huset en halv miljon högre än när vi köpte det. Trevligt! (även om det självklart bara är ett teoretiskt värde)

Över till de löpande kostnaderna så har elförbrukningen stuckit iväg ordentligt. Dels på grund av den förbättrade ventilationen som radonsaneringen medfört, dels för att vi eldat mindre, men primärt så klart på grund av den nya istiden vi drabbats av! Läste någonstans att det inte varit så kallt i Stockholm på ungefär 100 år... Skönt åtminstone att vi haft bundet elpris och inte drabbas av chockpriset nu i december. Nuvarande avtal går dock ut den sista januari så det börjar bli dags att titta på vad vi ska göra efter det...

Vi har också börjat fundera på om det kan vara dags att slå till på en luft-luftvärmepump. Vi har ju direktverkande el idag, och att konvertera till vattenburet känns inte alls intressant. Tidigare år har ju elförbrukningen legat runt 15 MWh vilket gjort att kostnaderna för elen varit så pass låga att vi inte ansett det prioriterat att sänka dom, men 2010 var förbrukningen uppe strax över 20 MWh istället. Vi hade en kille här som kunde installera en Daikin Ururu Sarara, som jag skrev om tidigare, men vi har inte kommit till skott än. Efterlyser fortfarande input på pumpen om du skulle ha någon!

Vattenförbrukningen gick dock ner en aning av oklar anledning. Kanske att det behövdes mindre bevattning som i somras... Den rörliga delen av vattenkostnaden är ju dock marginell, det är dom fasta avgifterna som är den stora delen. Summa sumarum betyder det att kostnaden var ungefär den samma för vatten och sophämtning.

Vad gäller bolånet så kan väl ingen ha undgått att märka att räntorna stiger nu, vilket naturligtvis även gäller vår räntekostnad. Räntekostnaden under 2010 har dock varit relativt låg ändå jämfört med alla år utom 2009. Det här året kommer nog bli mer normalt i slutänden, vilket alltså innebär ytterligare högre räntekostnad jämfört med 2010. Speciellt nu när inflationen i Europa börjar ta fart...

Vad gäller amorterandet så har vi fortsatt föra över 5 000 kronor per månad till amorteringskontot. I och med DuoFlex, som ger samma inlåningsränta som utlåningsränta, så för vi över pengarna till ett särskilt konto istället för en regelrätt amortering och kan på så vis låna tillbaka pengarna vi amorterat på ett enkelt sätt vid behov. Ett sånt tillfälle var när vi köpte ny bil. Den stora delen av pengarna hade vi sparat ihop men vi lånade även en liten del från oss själva. Efter vi lånat av oss själva brukar jag också "amortera" 10 000 kronor per månad tills vi är ikapp igen. Det är vi snart.

Vad gäller 2011 så är det nog dags att ta tag i något av de större projekten på huset. På listan sen tidigare finns framförallt kök och badrum, men vi har även kommit att fundera på om det börjar bli dags att göra om dräneringen. Hur vet man om det behövs? Huset har inte dränerats om sen det byggdes, men vi har inte heller haft något uppenbart problem med fukt. Vid större störtskurar kan det ta ett tag för vattnet att sjunka undan på baksidan, men annars har vi inte märkt något speciellt. Sen har vi ju det där med luft-luftvärmepumpen också, samt eventuellt någon mer radonåtgärd, fast dom kan nog klassas som mindre projekt. Som dom säger: Det finns alltid något att göra med ett hus!

2 kommentarer:

  1. Dålig lukt kan vara svår att känna när man är hemma. Ett knep kan vara att ta med något av textil som legat i källaren, stoppa ner det i en plastpåse och ta med den till t.ex. jobbet. Då kan man ta upp det och lukta, känner man ingen "källardoft" så har man troligen ingen mikrobiell aktivitet i källaren.

    SvaraRadera
  2. Tänk på att en luft/luft-värmepump blir allt mindre effektiv ju kallare det är ute. På vår och höst går den finfint. Men på vintern när det är riktigt kallt ute och då det går åt värme sparar du inte speciellt mycket jfr direktel. Låter som om en pelletskamin kunde vara ett vettigt alternativ. Den går på ca halva elkostnaden året runt.
    Vänliga hälsningar Cygnus

    SvaraRadera