2011-01-08

Tokarg-kontot

Som förälder blir jag ibland tokarg på mina barn. Mer arg än vad som är rimligt ibland. Dom kan ha trampat på någon öm tå, kanske gör upprepade dumheter när min blodsockernivå är låg eller ibland helt utan någon rationell förklaring. Inget kan få mig så arg som mina barn kan och ibland är det svårt att tygla humöret. Jag hoppas och tror att det finns andra föräldrar som känner igen sig i detta!

Vid årsskiftet instiftade jag därför tokarg-kontot, ett konto där jag kommer sätta in 100 kronor varje gång jag i backspegeln inser att jag överreagerat och blivit mer arg än vad som var motiverat. Än så länge har jag dock inte behövt sätta in några pengar, håller tummarna för att jag klarar det livet ut. ;)

Tokarg-kontot kommer, om jag nu någonsin skulle råka bli så arg igen, bli grunden till ett sparande för våra barn. Än så länge har vi inte sparat andra pengar åt dom än de som kommit som presenter, men nu när båda kommit ur hemmafasen i livets början, vilket gör att det nu finns två arbetande i familjen, börjar det bli dags att lägga undan en slant åt dom. Tokarg-kontot blir som sagt starten på det.

Kontot kommer jag hantera på det sätt jag beskrivit i Spara till barn på Kapitalnet, förutom att insättningarna inte är månadsvis utan vid uppkomna tillfällen. I korta drag, pengarna är båda barnens tills den dag dom ska användas då jag kommer avsluta insättningarna  på kontot och ge hälften till det barn som vill åt dom. Andra hälften får utvecklas vidare tills andra barnet vill ha sin del. Att dom får sin del är så klart också villkorat av att jag tycker att det är en bra idé att använda dom till den anledning som ges. ;)

När barnen blir lite större än dom är nu, 2 och 4, hoppas jag också att vi gemensamt ska förvalta pengarna på deras konto. Köpa lite aktier och fonder, hålla en vettig balans mellan risk och avkastning och på så vis lära dom en hel del omkring sund ekonomi. Och förhoppningsvis kanske jag klarar att hålla humöret uppe någon extra gång på köpet!

4 kommentarer:

 1. haha kul idé :-)

  SvaraRadera
 2. Då gäller det att inte avslöja för barnen att ju fler gånger dom gör dig arg desto rikare blir dom... :)

  SvaraRadera
 3. Bea: Absolut, det får bli en väl bevarad hemlighet. ;)

  SvaraRadera
 4. Haha. Roligt namn på kontot. Hoppas du inte behöver sätta in så mycket pengar på det =)

  Jag har också 2 barn (2 och 1 år) vi sparar till dem och min förhoppning är också att tillsammans med dem lära dem om pengar och investeringar så de själva kan ta över sina konton och fortsätta det jag och min man har börjat med.
  Ska läsa mer om vad du har skrivit på kapitalnet om detta.

  /Miljonärsmamman

  SvaraRadera