2009-02-08

Notiser, 2009-02-08

Budet på Wayfinder gick igenom
För ungefär två månader sen la Vodafone ett välkryddat bud på min portföljkrydda Wayfinder. Budpremien var på drygt 250% och vi var nog många som kände oss räddade när budet kom. Tyvärr misslyckades Wayfinder på något märkligt sätt att bli en raket trots att dom gjorde precis rätt sak i precis rätt tid, närmare bestämt GPS-navigering för mobiltelefoner för något år sen. Wayfinder är alltså numera ägt av Vodafone och ute ur min portfölj.

Radonåtgärd klubbad
Ni som följer bloggen känner säkert till att vi fick veta att vi hade problem med radon efter en mätning förra vintern. Vi hade sen två firmor här som fick lämna åtgärdsförslag och offert varefter vi strandade lite i valet. Nu har vi i alla fall valt alternativet med en sugpunkt och ökad ventilation. Detta mest för att vi tycker oss märka ventilationsproblem även utöver radonet. Det luktar till exempel lite instängt om sovrumsdörren varit stängd några timmar, och vi får ganska lätt imma på fönstren. Vi har dessutom ganska hög luftfuktighet inne.

Ränteras och ökad konsumtion
Som högst var vår boränta 5,65% innan Riksbanken började sänka i slutet av förra året. Redan nu har räntan mer än halverats och vi har nu 2,65%. Det blir en hel del mindre i regelbundna utgifter vilket är välkommet nu när frun är mammaledig. Vi har varit ute och fyndat en hel del för att bidra till att få ekonomin i rullning igen och bland annat köpt ny stereo och ny dammsugare. I båda fallen till pris omkring 2/3 av listpris.

5 kommentarer:

 1. hur ser du på danske bank idag? inställd utdelning, 9 mdr i kreditföluster ev sänkt rating....

  jag börjar bli tveksam till om Danske kanske tom blir kvar i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Hej anonym!

  Danskes inställda utdelning är påtvingad av danska staten - dom får helt enkelt inte dela ut pengar. Lite tråkigt är det så klart men som sagt inte deras eget val.

  Deras kreditförluster är dock klart självförvållade. Det verkar som om Danske varit väl riskbenägna i sin ambition att växa under senaste högkonjunkturen. Jag inbillar mig dock att dom såg till att ta så mycket avskrivningar som möjligt nu på Q4 för att kunna börja med bättre förutsättningar i 2009.

  Det blir spännande att se hur mycket deras sänkta kreditrating avspeglar sig i boräntorna. Än så länge har dom inte ändrats i alla fall. Jag är förövrigt övertygad om att dom blir kvar i Sverige då det är en av deras fokusmarknader för tillfället. Har för mig att dom har som mål att bli en av dom fyra största i Sverige, dvs gå om Nordea, SEB, SHB eller Swedbank.

  Börsvärdet har också formligen rasat och det har varit en väldigt dålig investering för mig än så länge. Det är inte utan att jag funderat på att göra mig av med den, men jag har också övervägt att öka. Jag var tämligen övertygad om att Q4 rapporten skulle vara kass varför jag i vart fall inte velat öka innan den kom. Nu har den kommit och aktien blivit än billigare. Mycket lutar åt att jag ökar.

  SvaraRadera
 3. Detta kan vara en lösning på ditt fuktproblem. Fungerar iaf tillfälligt fram till att ventilationen är installerad=)

  http://milstolpe.blogspot.com/2009/02/gor-en-egen-torrboll.html

  SvaraRadera
 4. Hej ASF!

  Tack för tipset! Hantverkarna kommer dock redan på torsdag, så jag väntar nog på dom utan 25 kg kalciumklorid. ;-)

  SvaraRadera
 5. Glömde att hantverkare är snabbt på plats i dessa tider=)Funkar inte ventilationen som du förutsätter så får du investera i en portabel avfuktare istället, gör gott för hela byggnaden=)

  SvaraRadera