2009-02-11

Tankeställare

Jag håller för tillfället på att läsa en bok efter tips från självaste Mats Qviberg. Den är skriven av författarinnan Ayn Rand och heter Och världen skälvde (Atlas Shrugged). Jag har bara kommit omkring en tiondel in i boken, men vill efter gårdagens läsning redan nu tipsa om den.

Igår handlade ett långt avsnitt om när bokens huvudperson drömmer sig tillbaka till barndomen och av dialogen märker man tydliga ideal formas. Det som satte igång hjärnan mest var när hennes killkompis i en lång utläggning förklarade att det enda sättet att bli genuint lycklig är att göra ett riktigt bra jobb. Det måhända vara en överdrift men det ligger definitivt mycket i det - åtminstone för mig. Sen jag bytte jobb i höstas trivs jag betydligt bättre på jobbet, jobbar hårdare, lär mig mer och gör ett riktigt bra jobb. Och det har haft stor inverkan på min tillvaro utanför jobbet också.

Här kan ni läsa mer om boken, och även beställa den om lusten faller på. Totalt är det över 1200 sidor för den nätta summan 39 kronor, inklusive frakt.

Och världen skälvde (AdLibris)

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Har hört om den boken förut, det är väl en framtidsskildring och samtidigt en hyllning till kapitalismen? Hoppas du återkommer när du läst ut den, skulle vara intressant att höra mer om den.

    Jag älskar framtidsskildringar och science fiction, men helst utan för mycket rymdraketer och robotar.

    SvaraRadera
  2. Hej Svenne!

    Jag har inte upplevt det som någon framtidsskildring, ännu, snarare tvärt om. När jag försökte googla efter vilken tid den utspelar hittade jag dock bara att den utspelade sig i en "obestämd framtid". Den obestämda framtiden förhåller sig nog dock till den tid då den skrev, på 50-talet, och känns för mig som historisk. Boken handlar ju mycket om järnvägar - inte direkt science fiction i mina ögon.

    SvaraRadera