2009-02-13

Inte NIBE

Som jag skrev i inledningen när jag hade bestämt mig för att låta Orc Software ersätta Wayfinder som krydda i portföljen var ett annat bolag jag haft med i åtanke NIBE. Idag kom NIBE med rapport, en rapport som var bra och slog förväntningarna, men ändå gjorde att jag bestämde mig för att sluta snegla på dom.

Anledningen till det är att jag till slut insåg, när siffran stod där igen, att direktavkastningen är allt för låg i den här marknaden. 2,3% till gårdagens slutkurs, och sannolikt ännu lägre vid öppning idag, är inte tilltalande - inte ens för ett tillväxtbolag.

Orc hade, som jag skrev vid köptillfället, en direktavkastning på 5,7% då. Utvecklingen har dock varit riktigt bra sen dess, men fortfarande är direktavkastningen strax över 4%. Som en notering till slutklämmen på det inlägget kan jag förresten följa upp med att förväntningarna på positiva valutaeffekter åter var underskattade. Förväntningarna på 4,9 mln var i själva verket 16,3 mln.

Utöver det ställer jag mig lite skeptisk till tillväxtmöjligheterna för NIBE. Dom har en stark marknadsposition, så mycket är klart, men jag tror att marknaden för deras produkter är ganska mogen nu. Jag tycker nog att NIBE borde värderas på lägre multiplar...

1 kommentar:

  1. Finns det tillväxt?
    Det är ingen som vet hur vi ska hantera situation med så otroligt mycket pengar utlånade. Sub prime är toppen på ett isberg. En bra början är att sluta kasta bra pengar efter dåliga.

    http://room809.blogspot.com/2009/02/obama-en-desperat-man.html

    SvaraRadera