2007-12-19

Ingen snyting

Den snyting jag var rädd för blev en vänlig klapp. Riksbanken lämnar räntan oförändrad och så även räntebanan. Det betyder en trolig räntehöjning med 25 punkter under första halvåret 2008 och sen avvaktan och möjligen någon höjning till så småningom.

Goda nyheter för oss med rörliga lån. Riksbanken prioriterar tillväxt i ekonomin istället för att bekämpa inflationen till varje pris. Inflationen äter upp lite av våra lån och dom svenska företagen får stöd för framtiden. Win-win för mig! Dom som förlorar är dom med mycket pengar på banken.

Räntan lämnas oförändrad (DN)
Ingves höjde inte (Ekonominyheterna)

11 kommentarer:

  1. Alla förlorar när inflationen inte bekämpas. Vi får nämligen genom det i praktiken en lönesänkning - Vi får mindre bang for our buck. Det är en hård inflationspolitik som gjorde 90-talet så framgångsrikt för normalinkomsttagaren. Hans löneökningar åt inte inflationen upp.

    SvaraRadera
  2. Inte så säker på det jag... Blir inflationen hög blir löneökningarna höga. Eller som i fallet nu, precis tvärt om. Förhandlingarna i våras gav orimligt stora löneökningar för att inflationen skulle ligga kvar på låg nivå och följaktligen stiger inflationen nu.

    SvaraRadera
  3. kikar in och önskar god jul.

    SvaraRadera
  4. En trist bieffekt med inflation är ju att räntan blir högre över tiden.

    Jag är nog inte så säker att man alltid över tiden kan räkna med att få löneökningar som ligger över inflationen. Mellan 1970-1980 te.x. så var löneökningarna överlag sämre än inflationen. Men det verkar många glömma bort.....Hur var det nu har sjöng Uggla... för Kung och fosterland...

    SvaraRadera
  5. Vill tillägga att jag tycker RB gjorde rätt att vara passiv vid just detta beslut pga av marknadsoron men jag hoppas att RB tar sitt förnuft till fånga och höjer i februari istället.

    SvaraRadera
  6. Ekonomiskt Sinne: Tack det samma!

    Cristoffer: Eftersom jag var rätt ung under den period med hög inflation så har jag inte så mycket kunskap om hur det var med lönerna då... Var det verkligen så? Jag bara utgår ifrån att lönerna rider på inflationen.

    Själv tänker jag då inte nöja mig med löneökning lägre än inflationen framöver. Det skulle ju innebära en reallönesänkning.

    SvaraRadera
  7. Jag velar om inflationen också. Reallönesäkningar vill ingen ha. Att lånen på huset äts upp är bra. Att räntorna är höga är inte bra. Alltihopa för mig personligen givetvis. Men det är en pusselbit jag saknar i denna inflationsjakt ... om allt balanseras, vilket det väl inte gör momentant iofs, varför skulle i inflation vara nödvändigtvis dåligt? Det funderar jag på (utan att egentligen tycka något, jag vill bara fundera över frågan eftersom alla automatiskt ryggar när de hör ordet "inflation".)

    SvaraRadera
  8. Inflation är dåligt eftersom pengar vi har blir mindre värda. För dig och mig som har mer pengar till låns än vi äger själva är det bara bra, men för alla med plusekonomi är det dåligt. Mest av allt är det kanske staten som förlorar men också majoriteten av alla företag och förhoppningsvis ganska många av våra medmänniskor.

    SvaraRadera
  9. Njae, jag menar alltså med en balanserad ekonomi, värdeökningar, reallöneökningar, prisökningar är lika, då tappar inflationen betydelse. Inflation är dåligt för att det är en faktor för obalans, reallöneökningar, värdeökningar inte hänger med snabbara prisökningar. Det är möjligen ett något teoretiskt resonemang, men jag gör det för att försöka se andra perspektiv än de gängse.

    SvaraRadera
  10. Jo, men precis som jag nyss skrev - Pengar du redan har blir mindre värda. Du kanske kan få bättre ränta på dom, men mindre värda är dom ändå. Ponera att du hade sparkapital som räckte till att köpa 100 bananer. Skulle inflationen dubbla priset på bananer skulle du bara ha råd med hälften så många.

    SvaraRadera
  11. *skrattar*, jag kan matematiken. Men i antagandet om balanserad ekonomi ligger också att dina pengar arbetar lika bra som om inflationen var lägre. Poängen är alltså inte matematiken, utan frågan om att bekämpa symptom eller grundläggande orsaker. Men, som sagt, det är ett intressant tankeexperiment bara, avsett att vidga tankegångarna.

    SvaraRadera