2008-08-26

Mycket som vill ut

Idag är jag hemma och vabbar för första gången från nya jobbet. Två veckor och en dag hann jag vara där innan det var dags. Nu sover han middag och jag har suttit och kikat på datorn. Tänkte avsluta med ett blogginlägg innan det är dags att gå och väcka honom.

Vabba har förresten blivit riktigt trevligt nu. Hela förmiddagen har vi suttit i sängen och byggt Lego, min gamla favoritsysselsättningen från barndomen. Han är inte riktigt stor nog att bygga själv än, men han hejar gärna på och leker med (och river) det jag byggt när det är klart.


Jag har en hel del ämnen jag vill skriva om nu. Senaste informationen runt inflation och ränta, nyheter hos Blogger, AdSense-experimentet, börsen och att jag träffat Anders. Jag hinner inte avhandla allt utan får välja ett ämne. Jag väljer det mest aktuella och börjar med räntan. Ni får gärna skriva i kommentarerna vad ni tycker att jag ska ta nästa gång jag får tid!

Rapporterna om ekonomisk inbromsning avlöser varandra nu. Fler och fler börjar också tala om räntesänkningar. Man kan tycka att det vore direkt korkat av Riksbanken att göra allvar av sin plan att höja räntan under sitt möte på onsdag nästa vecka. Problemet är att inflationen mätt i KPI fortsatt att vara rekordhög och jag tror inte att det kommer några nya siffror innan deras möte. Den fakta dom har att gå på är alltså att inflationen är rekordhög och eftersom deras mål är att hålla nere den är det fullt tänkbart att dom trots allt höjer.

Det är dock troligt att dom tar tillbaka prognosen om en ytterligare höjning. Det är också troligt att dom senare i räntebanan också prisar in en sänkning. Det kan tänkas sänka räntorna med längre bindningstid men den rörliga är som sagt stor risk för att den höjs.

Min egen uppfattning är dock att dom borde låta räntan ligga stilla till nästa möte. Det är många faktorer som pekar på att inflationen kommer sjunka framöver även om det inte syns i någon statistik än. Det är också mycket som tyder på att konjunkturen mattas av rejält framöver och då är inte räntehöjning någon vidare bra medicin.

Så snälla Stefan och gänget, låt bli räntan denna gång och låt oss se dom nya siffrorna först. Sverige kommer inte gå under för att ni väntar en månad till men en till räntehöjning skulle kunna få stora negativa konsekvenser.

Fler tror på räntesänkning (DN)

3 kommentarer:

 1. Flaggar för min analys på Lûzgannon.

  SvaraRadera
 2. saknar ditt skrivande....

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Kul med lite nyheter från dig, nytt jobb och småbarn tar sin tid, ibland är det svårt att hitta tid för bloggandet.

  SvaraRadera