2008-10-21

Dags för räntemöte igen

Imorgon sammanträder Riksbanksdirektionen igen för att enas om vad dom ska göra med styrräntan. Inför förra mötet vädjade jag om att låta räntan vara men dom höjde då med 25 punkter istället. En knapp månad senare sänkte dom dock räntan med 50 punkter i en samordnad aktion med ECB, FED och några till och räntan befinner sig därför lägre nu än inför senaste mötet.

Bland analytiker verkar det vara ungefär hälfen som tror på en sänkning med 25 punkter efter morgondagens möte, medan andra hälften tror på oförändrat. Det finns också några som sticker ut hakan och tror på ytterligare en sänkning med 50 punkter. Själv tror jag på oförändrat. Inflationsförväntningarna har stigit sen senast och kronan har sjunkit. Dessa faktorer talar snarare för en räntehöjning. I det läge världen befinner sig i nu vore det dock högst oklokt att höja räntan. Lågkonjunkturen står för dörren och både arbetslöshet och varslen har ökat.

Den sjunkande inflationen tycks vi dock få vänta ytterligare ett tag på då bolånen inte följde med Riksbanken nedåt efter sänkningen av styrräntan. Vi har dessutom som sett en rejält försvagad krona vilket betyder att allt vi importerar blir dyrare... och det är ganska mycket som importeras. Oljepriset har vi dock i den andra vågskålen. Det har sjunkit rejält och även bensinpriserna har följt med neråt.

Vad som behövs mest nu är dock en sänkt skillnad mellan styrräntan och interbankräntan. Riksbanken kan därför fokusera på åtgärder på den marknaden snarare än ytterligare sänkt reporänta. Får dom ordning på det ligger nog räntan ganska bra där den ligger nu. Dom tjänar dessutom bra med pengar på kuppen när dom säljer statsobligationer och köper säkrade bostadsobligationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar