2008-10-26

Börsfallet i bild

Jag stämmer regelbundet av vår ekonomi uppdelat i tre ben; räntebärande, aktier och huset. Räntebärande är pengar på bankkonton och räntefonder, aktier är aktier och aktiefonder och huset har jag definerat som skillnaden mellan inköpspris och kvarvarande bolån. Nedan en ganska tydlig bild av börsfallet de senaste månaderna.

Gult är huset, lila är aktier och blått är räntebärande. Hacket i den gula kurvan från juni till juli i år är den extraamortering jag berättade om här. Där ser ni också att aktiekurvan sjönk under räntekurvan. I juli till augusti gick dock aktierna om igen, tack vare mina köp i Fortum samt ökningen i SCA. Sen dess har jag dock suttit på sidlinjen och sett aktierna ras medan dom andra linjerna gått stadigt uppåt.

Nu börjar skillnaden dock bli väl stor så lite blåa pengar ska in i lila kurvan, som jag sa redan tidigare i det här inlägget. Än har jag inte gjort slag i saken, men i nästa vecka blir det nog någon affär så att kurvorna ser lite bättre ut i månadavstämningen för oktober/november. Dom mest intressanta är fortsatt dom jag nämnde i inlägget för två veckor sen; Fortum, Orkla, SKF och Telia. Orkla och Telia har jag dock ingen lust att köpa innan rapporterna. Båda rapporterar dock i nästa vecka, Telia på tisdag och Orkla på fredag, så inga dörrar stängda än!

Om någon har något att säga om något av dom fyra nämnda företagen så tar jag tacksamt emot alla era kommentarer!

4 kommentarer:

 1. Ingen Nedskrivning av husets värde?

  SvaraRadera
 2. Ja jag undrar samma sak.
  Huset måste väl ha tappat?
  Eller missförstår vi grafen? :-)

  MVH// Adrian Larsson @ http://finansadrian.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Hej på er. Som jag skriver i inledningen, "huset har jag definerat som skillnaden mellan inköpspris och kvarvarande bolån", därav ingen nedskrivning. Det har dock aldrig varit någon uppskrivning av det heller, så jag är ganska komfortabel med att det snarare är underskattat... än så länge åtminstone. Vi får se hur utvecklingen fortsätter. Börjar statistiken visa på att huspriser har gått ner på två års sikt får jag revidera kurvan på något sätt.

  SvaraRadera
 4. Jag hade nog inte köpt SKF faktiskt. Anledningen till det är exponeringen mot bilindustrin. Det är möjligt att den inte är så stor som jag tror och att det därmed inte är några problem, men spontant så tror jag att det finns bättre alternativ för tillfället.

  mvh Charlie

  SvaraRadera