2008-10-10

Tre korta

Kapitalförsäkringar
Tur att jag aldrig nappade på det där med kapitalförsäkringar, investeringsformen där man ska slippa skatta på sina aktievinster. Det gick dock så långt att jag skaffade en hos Nordnet där jag tänkt köpa aktier med hög direktavkastning, men idag är jag synnerligen nöjd med att jag aldrig fullföljde. Man blir nämligen också av med möjligheten att dra av förluster.

Fastighetsskatten
Här om dagen kom det ett förslag till nytt taxeringsvärde ner i brevlådan. Upp nästan 30%! Nu förstår jag precis alla dom som argumenterat för att den slår blint. Med dom gamla reglerna hade vi plötsligt fått en höjd boendekostnad med fem tusen om året utan någon som helst anledning. Det är ingen renovering eller annan värdehöjande åtgärd bakom ökningen, bara marknadspriser. Prisa Alliansen!

Inflationen
Inflationen steg inte oväntat ännu lite till i spåren av dom allt högre räntorna. Det som står i vägen för en lägre inflation nu är mest bara Riksbanken själva samt förtroendet banker emellan. Med dom höga räntorna, fallande bopriserna och kraschade börserna är det nog inte många som springer runt och handlar mer än nödvändigt längre.

2 kommentarer:

 1. Taxeringsvärdet på mitt hus steg 58 % i ett svep. Mycketmycket märkligt, jag måste kolla upp det.

  Kapitalförsäkringar och andra obskyra konstruktioner aktar jag mig noga för. Just nu känns det som jag haft fog för min avoghet.

  SvaraRadera
 2. Men nu när börsen är på attraktiva nivåer
  och du funderar på kompletteringsköp av aktier, borde ju en kapitalförsäkring var intressant.
  Det är ju inte alls omöjligt att ett aktieköp idag kan ge 50-75% på 3-4 års sikt.

  SvaraRadera