2009-09-15

Glad, stolt och förbryllad

När jag igår läste om att HQ ska lansera börshandlade fonder (ETF) blev jag både glad och stolt. Jag har länge funderat på varför Handelsbanken ska ha monopol på detta med sina XACT-fonder, och tyckt det vore på sin plats med lite konkurrens. Dels för att pressa priserna, dels för att få lite större utbud. Vad jag förstått så är ETF:er väldigt stort utanför Sverige, medan vi här hemma håller oss till dom traditionella fonderna som bara handlas en gång om dagen. Att det nu var "mitt" HQ som blev först ut som utmanare kändes riktigt bra.

Förbryllad blir jag för att det nämns så lite om det i pressen. Hittade inget på vare sig DN, E24, Affärsvärlden eller Veckans affärer. Inte heller har jag sett någon annan ekonomiblogg nämna det. På Privata Affärer hittade jag dock den här artikeln. Lite klen publicitet för något så trevligt initiativ va? Har alla missat pressmeddelandet eller bryr dom sig bara inte?

4 kommentarer:

 1. Oj hade ingen aning, tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Sätt två personer på att förvalta ett par fondmiljarder, ge dem 100 kSEK i månaden och göd ekonomitidningarna med fondrelaterad information. Tada! Färdig. Miljontals kronor i intäkter oavsett hur börsen går.

  SvaraRadera
 3. Visst skrivs det om XACTs fonder i bloggvärlden

  SvaraRadera
 4. Anonym 1: Skulle tro att det knappt behövs någon förvaltning av HQ's nya fonder alls, dom ska nog bara följa något index, möjligen med någon hävstång. Däremot behövs någon form av teknisk lösning för det, vilket säkert kommer kosta en del initialt och sen lite grann kontinuerligt under drift. Men jag räknar med att förvaltningsavgiften täcker den kostnaden eftersom det inte är långsiktigt hållbart att erbjuda produkter som du går back på - och eftersom jag har HQ aktier vore det extra tråkigt om dom gjorde det.

  Anonym 2: Ja visst skrivs det om XACT - men det jag skriver om är att det är på gång en annan förvaltare av börshandlade fonder. Det var det jag efterlyste uppmärksamhet kring. XACT får uppmärksamhet så det räcker!

  SvaraRadera