2009-09-01

Vart är vi på väg?

Börsen står och väger nu... Folk hojtar en det ena, en det andra. Idag pratar DN om "Ketchupeffekt för tillväxten” samtidigt som börsen sjunker kraftigt. För en vecka sen handlade det om "Börsfesten över för den här gången". Inte lätt att veta vad man ska ta sig till...

Själv lockas jag av tanken att världsekonomin är på bättringsväg, men kanske är jag bara lurad av media. En hel del statistik har dock kommit som visar på stabilisering, men ska man vara riktigt konspiratorisk så kan den ju vara fabricerad. Sett till min egen vardag ser jag dock inte några tecken på kris. Firman sa förvisso upp lite folk i höstas, men nu är det länge sen och det har även förekommit nyanställda i lokalerna på sistone. Inga i min direkta närhet har blivit arbetslösa och när jag går i affärer är jag inte mer ensam än vanligt. Här av mitt beslut här om dagen att öka aktieexponeringen. Första dagarna har dock beslutet visat sig något överilat, men vi får väl se om en månad eller två hur det gått.

En intressant detalj idag är förresten att kronan stärks något mot både Euro och Dollar trots att börsen är ner med drygt en procent. Tidigare har kronan alltid stärkts när börsen gått upp och sjunkit när börsen gått ner. Undrar om det är en tillfällighet eller ett trendbrott.

3 kommentarer:

 1. juneinsider2009-09-01 12:34

  Igår hade DITV ett inslag om att nu börjar småspararna vakna till liv och köpa aktier och fonder som aldrig förr.

  Då tänker jag direkt, vem är det som säljer alla dessa aktier som småspararna köper på sig. Någon måste ju finnas på andra sidan av varje affär.

  Min tes är att institutioner, hedgefonder och andra stora spelar nu börjar ta hem vinster och lämpar över aktier på småspararna. Historiskt har det sett ut så vid varje topp att media haussar börsen och småspararna köper övervärderade aktier.

  Jag har börjat handla säljwarrants i omx för att försäkra min portfölj.

  SvaraRadera
 2. juneinsider2009-09-01 13:18

  För att få lite perspektiv rekommenderar jag den här läsningen:

  Hedge funds betting on deflationary market collapse

  SvaraRadera
 3. Ja, det är lite lustigt med morgonens positiva rapporter och börsens nedgång.

  Men börsen har mycket att ta igen fortfarande och i takt med konjunkturförbättringar kommer den att göra det, på ett par års sikt.

  SvaraRadera