2009-09-18

Take that, Mona!

En dryg vecka efter att Sossarna föreslog höjda skatter för höginkomsttagare får vi veta att vi redan i dagsläget kommer få högsta marginalskatten i världen efter årsskiftet. Mona snackar om att det är en förtroende fråga, men hur skapar man förtroende genom att se till att inte klara av vad dom nu vill göra utan att ha dom högsta skatterna i världen?

En ytterligare fundering på det spåret är vad skattehöjningen syftar till. Dom mumlar om att trygga välfärd, vården och skola och annat som triggar medborgarnas hjärtan, men vad ska dom egentligen göra? Oklart. Huvudsyftet tycks istället vara att minska klyftorna - det vill säga att dom tar pengar från alla som har bara för att dom som inte har ska ha mindre anledning till att vara avundsjuka.

Som ett exempel på vårt skattetryck kan jag berätta att jag förra året räknade ut att jag måste betala 78,6 % i skatt på dom pengar jag drar in på reklamen här på bloggen. Och mer ska det bli, om Mona får bestämma!

Snart får Sverige högst marginalskatt i världen (DN)

6 kommentarer:

 1. Det finns ingenting som tyder på att höga skatter skulle vara dåligt, tvärt om. Om vi jämför nordiska högskatteländer (Norge, Sverige, Danmark, Finland) med en genomsnittlig skattesats på 47% av BNP med angloamerikanska lågskatteländer (USA, Kanada, Storbritannien, Irland, Nya Zeeland, Australien) med en genomsnittlig skattesats på 29% av BNP så noterar vi att BNP/Capita är nästan den samma, 36301,6 i lågskatteländerna resp. 37965,5 i högkatteländerna. Men tittar vi på andelen fattiga (inkomst under 50% av medianinkomsten) så utgör de 12,6% i lågskatteländerna mot 5,6% i högskatteländerna. Spädbarnsdödligheten ligger på 5,5% i lågskatteländerna mot 3,5% i högkatteländerna och BNP per arbetstimme ligger på 382 i lågskatteländerna mot 441 i högskatteländerna.

  Överlag så kan man konstatera att de nordiska högskatteländerna har...

  * Mindre fattigdom
  * Mindre ojämlikhet
  * Lägre spädbarnsdödlighet
  * Marginellt högre BNP per capita
  * Påtagligt mer fritid
  * Lite högre produktivitet, mätt som BNP per arbetstimme

  ... i jämförelse med de angloamerikanska lågskatteländerna.


  Det finns alltså ingen anledning att vara rädd för höga skatter.


  Och för tusan människa! Du som är bortskämd med bra arbete, hög lön, villa, fru, barn och en aktieportfölj ska väl inte gnälla över att du måste betala skatt? Skärp till dig nu, finns människor som behöver pengar mer än vad du gör!

  SvaraRadera
 2. Jag har hög utbildning och bra jobb. Är jag bortskämd då? Nej knappast, jag har studerat och levt som en råtta under den tiden och har det nu bättre pga det. Vem är du att säga att någon annan har bättre nytta av mina pengar? Det är väl upp till mig, isåfall får jag väl skänka bort pengar om jag vill det. Var och en får ta ansvar för sin egen ekonomi och sitt liv.

  SvaraRadera
 3. Alex: En klargörelse först. Jag klagar inte över höga skatter, jag klagar möjligen på högre skatter. Jag visar också ett exempel på vårt skattetryck som jag skulle kunna tänka mig att klaga på, även om jag inte gjorde det i inlägget - men nog är det absurt att nära 4 av 5 kronor jag tjänar går bort i skatt? Som tur är försöker jag inte på något sätt försörja mig på bloggandet, hade jag gjort det hade det nog varit läge att flytta.

  Att jag har villa, fru och barn betyder väl inte att jag behöver mindre pengar? Snarare mer! Vet inte hur du tänkte där.

  Men som du säger, det finns mycket gott som kan komma av höga skatter. Nu är det naturligtvis inte skatterna i sig som gör det, men rätt använda så kan dom göra mycket nytta. Nyckeln är dock att använda skattepengarna rätt. Jag vill inte privatisera hela Sverige eller skaffa en vårdmodell a'la USA. Jag vet dock att väldigt mycket pengar hamnar väldigt fel. Och som jag säger i inlägget, det vore intressant att veta vad det är sossarna vill göra med dom nya pengarna dom vill ha in. Dom bedömer bara att dom behöver mer pengar, till vad får dom visst återkomma med när dom har dom.

  SvaraRadera
 4. Anonym, du skriver till Alex "Vem är du att säga att någon annan har bättre nytta av mina pengar?". En del av svaret är ganska lättillgängligt. Klicka på länken Alex så kommer du till
  Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) i Stockholm. Inte första gången politiskt aktiva dammsuger bloggar och forum för att fylla dem med propaganda.

  //Mattias
  politiskt oberoende (tro det eller ej)

  SvaraRadera
 5. Alex har totalt missförstått det.
  Anledningen till vårt astronomiska skattetryck är att det i högskatteländer finns så god ekonomi att det är möjligt att ta ut en hög skatt, inte tvärtom.

  SvaraRadera
 6. Problemet med 80% i inkomst på "extraarbete" är att det minskar all form av nyföretagande i storföretagar-Sverige. Det finns väldigt få rationella skäl till att starta företag i Sverige idag. Istället gör man rätt i att hänga kvar i en anställning. Det är problemet med en skatt på 80% på reklamintäkter från webben.

  SvaraRadera