2009-09-29

När blir oljan värdelös?

Idag presenterade tyska komponenttillverkaren Mahle en 200 hästars bensinmotor med förbrukning som en Prius. Kan det här vara framtiden? Tveksamt... men kanske bra under en omställningsperiod. Om 10 år tror jag det kommer vara ganska sällsynt med nybyggda bilar med oljebaserat drivmedel dock. Och efter det kommer oljepriset sjunka som en sten...

Visst, oljan kommer ta slut om vi fortsätter förbruka i den här takten, men den kommer i så fall att ta slut om 20 år eller mer. Och om vi redan om 10 år har minskat oljeberoendet drastiskt lär andra halvan av oljan räcka gott och väl tills beroendet helt är brutet. Närmsta fem åren lär dock oljan fortsätta öka i pris.

Min ståndpunkt är också en anledning till att jag valde just Statoil till min portfölj. Va, att oljan kommer bli värdelös..? Nej, att Statoil har så mycket mer än bara sin olja. Naturgas och bensinstationer till exempel. Jag tror ju inte att bilarna försvinner, och vad dom än drivs av kommer det sannolikt behövas någon som säljer det längs vägarna - eller om inte annat säljer korv och godis till oss som kör förbi. ;) Dessutom tror jag ju att oljan kommer behövas ett bra tag till, och sannolikt öka i pris på kort sikt, men det skadar ju inte att vara hedgad om omställningen går snabbare än väntat.

5 kommentarer:

 1. Varför skulle oljan bli värdelös? Den är det mest energitäta drivmedlet till hela världens transportapparat som till 95% drivs av olja. Den är också input till diverse annat som t.ex. färg, kosmetika, smörjmedel och asfalt.

  För att ersätta olja i transportsektorn går det åt fantastiska mängder annan energi. Var har du tänkt att den ska komma ifrån? Det finns inget som kan tävla med oljan i energitäthet och energinetto (Energy Return On Energy Investment EROEI). Och var ska man få råvaror till den kemtekniska användningen? Och som smörjmedel?

  Det vore väl en fin fantasivärld om det gick att sluta använda olja i morgon. Tyvärr är det inte möjligt, det är därför som oljetoppen kommer att få svåra konsekvenser för vårt samhälle!

  SvaraRadera
 2. Du glömde jordbruket, vi använder tio kalorier olja för att framställa en kalori mat som ligger på tallriken.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg men samtidigt din sämsta analys hittills anser jag.

  SvaraRadera
 4. J.Malm: Jag skulle verkligen inte kalla det någon analys, så frågan är om det kan vara ens en dålig analys? =)

  SvaraRadera
 5. Oljan kommer väl snarare bli mer värdefull nu när Kina och Indien explosionsartat ökat sin bilpark samtidigt som oljan som naturtillgång sinar på sina ställen... Och jag tror att oljebolagen köper upp de som framställer framtidens bränsle och fortsätter tjäna pengar oavsett om det rör sig om etanol, elkraft eller bränsleceller.

  SvaraRadera