2011-01-07

Årskrönika 2010, del 2 - börsen

I Sverige fick vi ett nytt bra börsår 2010. OMXS30 slutade på en uppgång med 21 %, Ännu bättre gick det för Köpenhamn, 36 % upp, och Helsingfors, 29 %. Oslobörsen slutade med en uppgång på 18 %. Då det är alla marknader där jag direktäger aktier skulle man kunna hoppats på en portföljuppgång på över 20 %, men så blev inte fallet.

En av orsakerna är så klart smällen i HQ. Ni minns den säkert. Plötsligt en dag kom ett pressmeddelande om att HQ skulle lägga ner tradingen och på grund av det tvingas ta en kostnad på en halv miljard kronor. Jösses, tänkte jag, men var ändå positivt inställd då jag argumenterat för att tradingen måste läggas ner under det år då dom gång på gång levererat minusresultat i tradingen trots börsuppgång. Aktien störtdök och jag tog tillfället i akt att öka mitt innehav, då ett HQ utan trading var ett bolag jag gärna ville äga. Blott en vecka senare kom dock nya besked. Kostnaden skulle istället bli en hel miljard, nyemissionen ställdes in och HQ Fonder såldes till Öresund för att klara av akuta likviditetsproblem. Jag sålde hela innehavet omgående, och lyckades på så vis ändå minimera förlusten.

Redan innan det första beslutet meddelades och kursen dök hade aktien handlats ner under en tid. Jag läste, faktiskt så sent som idag, att styrelsen tydligen tagit beslutet om att lägga ner tradingen redan den 17 maj medan beslutet meddelades till marknaden först den 26 maj vilket förklarar den rörelsen. Bara en av många brottsliga, regelvidriga eller omoraliska handlingar i soppan. HQ är nu mera ett tomt skal som är avnoterat från Stockholmsbörsen. Dom sunda delarna, fonderna och private banking, ägs nu av Carnegie. Jag ska därför inte skriva med om HQ nu, mer än avslutningsvis: R.I.P. En konstig sak är dock att inte Öresund avkrävts mer med tanke på deras huvudägarskap i ett så illa skött bolag. Dom var ju också inblandade i en del tvivelaktiga affärer så som köpet av fonderna och diverse preferensaktier i HQ Bank.

Bland övrigt är det ett gäng aktier som gått knackigt, några som gått medelmåttigt och en som gått riktigt bra. Den senaste är så klart den roligaste att skriva om, och företaget är SKF. Kullagerfabriken har gått för högvarv och ökat i runda slängar 50 % under 2010 och än finns det inga mörka moln på horisonten. SKF är också mitt allra äldsta kvarvarande innehav och min uppgång i aktien är omkring 200 % exklusive ganska stora utdelningar under åren. Värderingen sett till P/E-talet på senaste 12 månaderna ser hög ut för tillfället, nära 20, men då ska man ha klart för sig att vinsten de senaste två kvartalen klart mer än dubbelt så stor som det första av de senaste fyra kvartalen och även väsentligt högre än det andra av dom. Skulle vi räkna P/E-tal baserat på att nästa två månader blir i klass med de senaste två så är det neråt 15 istället, som är klart rimligare.

Medelmåttorna i portföljen är Danske Bank, Fortum och SCA som alla ökat mellan 10-20 %. De första två är dock noterade i valutor som sjunkit i jämförelse med kronan vilket gör att min utveckling varit klart sämre. Nästan så det tar ut hela ökningen faktiskt... Trevligt är dock att det är SCA och SKF som gjort bäst ifrån sig under året då de är de två största innehaven i portföljen.

Resten har alltså gått knackigt. Statoil och Orc noterar nedgångar under 2010 medan Investor och Telia noterar små uppgångar kring 5 %. Vad gäller Fortum, Investor, SCA, Statoil och Telia är alla tämligen defensiva innehav som man inte kan räkna med att dom hänger med i full fart på en hausse-marknad, men dom har ju inte heller gått ner lika mycket under finanskrisen som många andra. I långa loppet tror jag fortfarande att dessa investeringar kommer vara bra, och man sover gott med dom i portföljen.

Tittar vi på nykomlingarna i portföljen så har Orexo gått ner något sedan inköp och H&M upp något sedan inköp. Ganska små förändringar i båda fallen. H&M var dock upp en bra bit innan senaste rapporten, som hade siffror som inte föll marknaden på läppen och tog tillbaka aktien mot nivån där jag köpte. Vad gäller motiveringar till köpen så hänvisar jag till originalinläggen vid köptillfällena: Orexo, H&M.

Det är också en till aktie som lämnat portföljen under året, Husqvarna. Rapporterna har varit besvikelse på besvikelse och till slut fick jag nog och lämnade aktien. Idag har den gått upp en hel del sen jag sålde så det var tyvärr ingen lysande affär, men det är ändå rätt skönt att slippa ha den gnagande i bakhuvudet.

Något som gnager i bakhuvudet just nu är om jag ska lämna Orc. Jag sålde ju halva innehavet för ett bra tag sen på en kurs något över den nuvarande, men sedan dess har det gått både upp och ner. På förra helårsrapporten rusade aktien men strax därefter så meddelade dom att ett bud lades på Neonet, en firma som har haft problem med lönsamheten på sistone. Sedan dess har det gått stadigt nedåt och jag tror det finns en och annan i Orcs ledning som börjar ångra sig. Även valutarörelserna går emot Orc som har lejonparten av sina utgifter i kronor och tvärtom vad gäller intäkterna. Funderar på att sälja, men har inte kommit till något beslut än...

Vidare till fonderna så har valutaeffekter gjort att uppgångarna även där blivit begränsade. Konstaterar mest att en stark krona inte är speciellt bra för mig. Är det förresten inte märkligt att importvaror inte sjunkit mer i pris med tanke på den starka kronan? Det är mest hemelektronik som fortsätter bli billigare och billigare för varje år, men jag vet inte om det har så mycket att göra med valutor - den blev ju billigare även när kronan försvagades...

Under året lämnade jag helt Carlson Asian Small Cap efter att förvaltaren lämnade Carlson och har istället börjat investera i Danske Global Emerging Markets och Danske Global Emerging Markets Small Cap. Jag har också minskat något i SHB Ny Energi då den inte alls har presterat så bra som jag önskat. Månadssparandet i Ny Energi har också bytts ut till Fidelity Funds - Health Care Fund. Annars har det inte hänt så mycket i portföljen mer än regelbundna köp via mina månadssparanden och någon enstaka försäljning av fördelnings- eller skattemässiga skäl.

Som jag rapporterade redan tidigare i år, i inlägget 2010 i hårda tal, så var jag nettosäljare under 2010. Av alla transaktioner så stod försäljningarna av 55 % av värdet medan köpen följaktligen stod för 45 %. Jag rapporterade då också att mitt aktieben trots det ökat med 2,9 % under året. Klart sämre än de 20 % man kunnat hoppas på alltså, men trots allt uppåt trots nettoförsäljning, hq-kraschen, ogynsamma valutarörelser och defensiva aktier. Också att tänka på att det är exklusive utdelningar i aktierna, som sannolikt skulle lägga på någon procentenhet på utvecklingen om de räknades med.

Sammanfattningsvis så är jag ganska nöjd med min närvaro på börsen under 2010 om än inte helnöjd. Största smolket i bägaren är så klart HQ, men det är svårt att vara något annat än missnöjd när man drabbats av brottslingar. Sett i backspegeln tycker jag att jag fattat bra beslut kring mitt HQ-innehav baserat på den information som var tillgänglig vid beslutstillfällena och jag kom ändå ur aktien innan det gick helt åt pipsvängen. Årets stora glädjepiller är så klart SKF, portföljens gamla trotjänare. Jag säger det igen: SKF behåller jag inom all överskådlig framtid.

5 kommentarer:

  1. Angående HQ, även om det är bittert att förlora pengar så kan det vara nyttigt. Alla som handlar med aktier åker på riktiga nitar förr eller senare. Duktiga investerare tar lärdom av det.

    SvaraRadera
  2. Charlie: Absolut, jag har lärt mig en hel del av det. Bland annat det som står i inlägget "Lärdomar av det här".

    SvaraRadera
  3. Förresten vad gäller SKF - gift dig aldrig med en aktie.

    SKF har gynnats av en bilindustri som hade en hel del att ta igen efter ett antal mörka år och stöter på konkurrens i Kina. Bolaget är bra, t o m jättebra, men det finns risker.

    SvaraRadera
  4. Bra sammanställning över det gångna året. Otur med HQ, men det är som du säger, svårt att gardera sig mot när saker "mörkas". Hur stor del utgör fonderna av din portfölj?

    SvaraRadera
  5. Charlie: Man hör ofta det där, men vad betyder det egentligen? Jag önskar väl egentligen behålla alla mina aktier tills döden skiljer oss åt, men händer något som jag inte gillar kommer jag naturligtvis ompröva mitt innehav. Precis som i förhållandet med min fru. ;)

    Aktiespartacus: Fonderna står för ungefär en tredjedel av min totala börsportfölj.

    SvaraRadera