2008-07-17

Fullinvesterad

De senaste veckornas nedgångar samt en lite låg startposition redan innan hade resulterat i nytt investeringsutrymme enligt min strategi. Strategin säger att jag ska ha aktiefonder och aktier till ett värde av 40 % av skillnaden mellan husets köpeskilling och kvarvarande lån.

Jag började ju rätta till problemet redan för ett par dagar sen genom mitt köp i Avanza Zero, men idag smällde jag igen luckan helt genom att öka i Fortum. Fortum kom idag med en rapport som inte riktigt levde upp till förväntningarna och sjunker 3,5% på en börs som annars går upp lika mycket. Fortum är fortfarande lite dyrare än min drömkurs, men idag är det ytterligare 5 % billigare än när jag gjorde första köpet.

Planen att öka i Fortum har funnits ända sedan första köpet för några veckor sen. Jag ville bara avvakta rapporten för att minska riskerna. Tur det! Första köpet var på 29,85 EUR, idag fick jag dom för 28,35.

Härlig börsdag annars med HQ på +12%, Danske på +11%, Husqvarna på +6,5% och SKF och Investor på närmare +4% var... Lite känsla av revansch!

4 kommentarer:

 1. Jag har bara en kort fråga angående ditt val av HQ. Ingen kritik utan jag bara undrar, för egen del och framtida investering, varför du valt just denna aktie och inte t.ex. Avanza, Swedbank etc?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hej Orsla!

  Jag tycker inte HQ är direkt jämförbar med varken Avanza eller Swedbank. HQ är en förmögenhetsförvaltare och en fondförvaltare. Avanza är en nätsajt för aktiehandel och Swedbank är en vanlig bank med kontorsverksamhet.

  Jag skulle dock kunna tänka mig att äga Avanza, dock tror jag dom kan komma att få det lite tufft framöver. Dom kommer får lägga mycket krut på att förbättra sin kvalitet framöver. Det är en hel del konstigheter med deras sajt som jag inte har tid att gå in på i detalj.

  Swedbank vill jag inte ha i portföljen. Där har jag istället valt Danske Bank som mitt alternativ i kategorin. Valet stod mellan Danske och Handelsbanken, Swedbank har jag inga goda känslor för sen jag lämnade dom -99. Aktien verkar dock billig nu, men det är å andra sidan dom andra bankaktierna också.

  Varför jag gillar HQ har jag skrivit i diverse inlägg tidigare... Om du klickar på HQ i min portfölj nere i vänsterspalten hittar du alla gamla inlägg som rör dom. Fråga gärna igen om det är något som du tycker är oklart efter det!

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret!

  En fundering till! Har du något konkret du kan skriva om Swedbank? Har en längre tid haft denna aktie under "luppen" och tycker den verkar intressant, vore kul och höra dina åsikter om denna aktie och varför du prioriterar de andra framför denna. Är det mycket pga. utlåningen till balt länderna?
  Tittar man direktavkastning och utdelning mm så är aktien generös. Kollar man på historiken så verkar den ha väldigt svårt att slå OMX index vilket vissa av dem andra bankerna verkar ha klarat lite bättre. Men det beror väl på om man vill ha snabba pengar eller leva på direktavkastningar kanske?

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Hej igen!

  Nej, jag har inte mycker konkret att komma med. Se det därför inte som att jag på något sätt avråder från köp i Swedbank, bara att jag själv inte är intresserad.

  SvaraRadera