2008-07-28

Halvtid

Det har gått snart en månad sen Riksbankens senaste penningpolitiska möte. Där bestämde dom sig för att höja reporäntan med 25 punkter och räntebanan skruvades upp rejält för att signalera två höjningar till redan i år. Den första skulle komma i början av september, om ungefär en månad alltså.

När protokollet från mötet presenterades för ett par veckor sen visade det sig dock att tre av dom sex ledarmöterna hade reserverat sig mot räntebanan och tyckte att den var för hög. Eftersom Ingves, högsta hönset i Riksbanken, var en av dom tre andra fick han utslagsröst varför räntebanan i det höga intervallet spikades.

Så här halvvägs mellan förra mötet och nästa möte, vad har hänt hittills? Jo, oljepriset har gått ner markant, vilket även dragit med sig bensin- och dieselpriserna ner. Även spannmålspriset har gått ner vilket kan komma att sänka matpriserna fram över. Matpriserna gjorde för övrigt sin största uppgång förra hösten vilket gör att dom största effekterna snart faller ut från inflationsmätningarna då dom görs på ett års sikt...

Vidare har arbetsmarknaden börjat svikta och flera större industriföretag har gått ut med varsel om personalneddragningar. Facken har slutat prata om att riva upp avtal för att kompensera sig för inflationen och dom båda större strejker vi haft i år har facken fått lämna utan någon direkt segersmak i munnen.

På den andra sidan har vi ett ovanligt högt elpris på grund av torkan. Vi har också hushållens förväntningar där vi tror på högre priser framöver vilket är en viktig sak för Riksbanken att stävja. Tror vi på högre priser är det lättare att ta ut högre priser. Vi har dock sett bevis på att vi kompenserar oss mot höga priser genom minskad förbrukning. Både bensinförbrukning och nötköttskonsumtion har minskat på sistone. Positivt även för miljön!

Hade Riksbanken haft sitt möte idag hade dom knappast gjort allvar av sin höjning. Vad dom bestämmer om en månad är svårt att sia om idag med den volatila utveckling som råder. Kollar man på dom längre marknadsräntorna har det sjunkit tillbaka en bra bit från toppnoteringarna i samband med förra räntebeskedet vilket betyder att marknaden inte är helt övertygad om att räntebanan kommer bli verklighet.

Riksbanken har ju för övrigt pratat om att dom ska kunna komma med vägledning även mellan dom penningpolitiska mötena nu framöver, fast nu verkar det som om dom är på semester. Ni får nöja er med mina kommentarer tills vidare!

1 kommentar: