2008-07-24

Löjligt

Idag faller börsen på bred front och mest av allt faller skogen. Billerud, SCA och Stora kom med rapporter idag som alla svek marknadens förväntningar och aktierna faller 10-15%. Jag är inte insatt i Billerud och Stora, men angående SCA känns det löjligt.

Aktien har redan pressats väldigt hårt av den allmänna nedgången i skogssektorn och det är inte på något sätt ett dåligt resultat dom levererar. För första halvåret är resultatet per aktie 2,8% sämre än första halvåret 2007. Sen halvårsrapporten 2007 har vidare det egna kapitalet ökat med 0,5%. Vad har då hänt med kursen på 12 månaders sikt? Jo, rasat med 40%!

Det finns inget jag kan se som tyder på anant än att förra årets utdelning åtminstone kan upprepas vilket betyder att direktavkastningen nu är 6,3%. Inte dåligt! Vidare överstiger det egna kapitalet börsens värdering av företaget med råge; 88,20 per aktie. Det ger vid kursen 70 kronor ett P/B-tal på under 0,8...

Jag var nära att öka redan någon timme efter rapporten, men vis av erfarenheten från Fortum förra veckan höll jag igen. Än så länge kan det ses som ett riktigt beslut. Mycket tyder dock på att jag ökar imorgon. Någon som ser något som jag inte ser och vill avråda mig?

Rapporter tynger börsen (DN)

2 kommentarer:

 1. Ja du, känner nästan samma sak så jag köpte faktiskt också aktier i SCA idag det var andra gången i år jag köpte aktier överhuvudtaget. Är ingen direkt "trejder" om man säger så..sparar mest pengar på banken som skall användas till aktier.

  Lite intressant detta med värdering. SCA betalar idag 300kr per m3sk massaved till privata skogsägare som säljer massaved till SCA.

  Om man äger 1000aktier i SCA så motsvarar detta 3,64Ha skog och ett årligt veduttag på 11m3sk. För detta får vi alltså betala 70 000kr
  Mao så har vi en placering som är bättre än bankboken även om vi räknar bort alla SCAs industrier. (11*300)/70 000=4,7%

  mao har vi en placering som är lika bra som bankboken (vedpriset kan ju också förmodas stiga i takt med inflationen) även om vi då bara räknar med skogen som enda tillgång och någonting måste ju majukpapper, hygien, förpackningar och skogsindustrierna var värda?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag kan bara instämma. Priset på SCA är förvånande lågt. Det finns förvisso mycket som talar emot skogs- och pappersindustrin för tillfället, men det finns en botten för allting. I nuläget sitter jag på ganska mycket SCA och jag funderar på att öka ännu mer.

  En intressant aspekt som sällan tas upp när man pratar om SCA är alla starka varumärken som företaget har. Starka varumärken är någonting som ofta värdesätts uppåt väggarna lågt, i fallet med SCA har de i likhet med skogen fått väldigt lågt värde sett i ljuset av en börskurs på runt 70-75 kr.

  Mitt stalltips är att skogsaktier snart är på modet igen och då kan vi nog se en relativt snabb uppgång till runt 100-lappen. Det är iaf vad jag hoppas på.

  mvh Charlie

  SvaraRadera