2008-07-18

Investors vinstlott

Strax innan Investor får sin likvid för Scania aktierna, den 22 juli, kommer både Electrolux och Husqvarna med dåliga rapporter som fått värdet att sjunka på en marknad som i övrigt varit rejält uppåt. Båda bolagen ingår redan nu bland Investors kärninnehav och det har under lång tid spekulerats i om något av dom kommer bli nästa bolag som Investor köper ut från börsen.

Investor erhåller netto 16,8 miljarder för Scania och är väldigt lågt belånade. Det skulle därför vara fullt genomförbart nu då Electrolux i dagsläget har ett börsvärde på 20,7 miljarder och Husqvarna på 18,6. Investor äger dessutom redan 12,2% av kapitalet i Electrolux och 15% i Husqvarna. Visst skulle en viss budpremie behövas, men det har dom råd med.

Jag vill också tillägga att jag inte tror bolagen har dribblat med siffrorna för att få ner priset, det är dom för stora för, men jag tror att marknaden överreagerar och att Investor anser att bolagen är mer värda. Det skulle därför inte förvåna mig det minsta om dom snart lägger bud på något av dom båda.

4 kommentarer:

 1. "Normalt sett" brukar ju också Investor vara en av delägarna vid helägda bolag såsom Gambro (EQT) Mölnlycke (Morgan Stanley), TRE (Hutschingson Wampoa) och Lindorf (Altor)

  I runda slängar behöver man således slanta upp 10-15 MDr varav en del självfalle kan läggas som banklån i ett holdingbolag (som man gjorde med Gambro) och då kanske det räcker med 6-7mdr om man vill vara mycket offensiva så Husqvarna eller Elux har man råd med utan problem.

  SvaraRadera
 2. Hej Cristoffer!

  Det har du helt rätt i... Plötsligt ser jag möjligheten att dom köper ut båda två. Vad tror du om det?

  Att döma av deras rapportpresentation är det nog annars Elux som ligger närmast till hands då dom pratade en del om potentialen där...

  Å andra sidan kanske dom gjorde det för att stärka kursen där och inte i Husqvarna för att dom har intresse av en låg kurs i den aktien och det snarare är där dom tänkt köpa...

  Imorrn kommer pengarna. Undra just om dom har ett bud förberett som kablas ut direkt dom har pengarna i egen ficka...

  Visst är det roligt att spekulera? ;)

  SvaraRadera
 3. Jag spekulerar i att Electrolux ligger mycker närmare till hand att köpas ut av Investor än Husqvarna.

  Husqvarnas skuldsättning är nog lite väl hög för att vara helt intressant som utköpsobjekt. Husqvarna berivs idag mycket efter samma princeiper som de helägda bolagen med en finansiell hävstång. Husqvarnas marginaler är också idag bra och jag tror inte man på sikt kan räkna med så mycket bättre även om senaste kvartalen varit lite motiga. Så mycket bättre än såhä blir det inte i Husqvarna och här ligger istälelt triggers i köp av andra bolag och därigenom ökade vinster till följd av ökad omsättning. Detta kan precis lika gärna skötas på börsen som onoterat.

  i Electrolux är ju situationen en helt annan. usla marginaler, dålig marknad, vilket ger Electrolux en värdering på endast 20% av omsättningen vilket är säkerligen det storbolag som är billigast sett i detta nyckeltal tillsammans med andra lågmarginalare som Skanska och Trelleborg.
  Men i dagsläget är det för Electrolux del endast en sak som egentligen är intressant, spara kostnader och skärna ned då efetrfrågan viker allt brantare. På sikt kommer eftrefrågan att komma tillbaka någon gång (kylskåp lär behövas i framtiden) och man får då hoppas att patienten Electrolux är i bättre slag och kan växa med bättre marginaler

  Electrolux kommer ha några svaga år och kommer ha mycket svårt att skapa avkastning idag.

  MEN, mycket av krisen är intecknad, bolaget är mycket konservativt skuldsatt med 5,2mdr i nettoskuld och den minskar efterhand om nu inte resultaten går fullständigt bakut.

  Om electroluxs aktier rasar ned betydligt är är det nog ganska troligt att investor köper upppaketet.

  SvaraRadera
 4. ...tilägg husqvarna. Dvs om aktien rasar i Husqvarna är det lika intressant att köpa aktier i bolaget som det är att köpa ut bolaget.

  SvaraRadera