2008-07-04

Litet köp i dyrt bolag

Idag köpte jag en liten skvätt aktier i ett bolag jag egentligen tycker är lite för dyrt. Bolaget är Fortum och var egentligen uppsatta till 27 euro på min köplista. Nu har dom dock dippat från nära 33 euro för ett par dagar sen ner under 30, så då slog jag till ändå.

När dom skenade iväg långt över 30 var jag lite deppig över att jag inte hade tagit chansen att vara med på tåget. Dom kompleterar min portfölj väldigt väl. Det närmaste jag har är nog Telia, vilket jag inte tycker är särskilt nära. El är också något som jag tror väldigt mycket på.

Dom flesta är nu överens om att biobränslen inte är ett långsiktigt alternativ. Elmotorer däremot har en verkningsgrad som kör cirklar runt förbränningsmotorer och är mer troligt ett alternativ som är långsiktigt hållbart. Den kan dessutom genereras från sol, vind och vatten.

Utöver det är det också skönt att ha något som gynnas av högre oljepris samt att ha en form av hedge mot högre elpriser, vår största utgift utöver bolånet. Blir elen dyrare tjänar jag i alla fall mer pengar på börsen.

Att det blev just Fortum är för att det är den enda möjliga köpkandidaten för el som har ett företagsvärde och omsättning som passar för en defensiv investerare som jag. Möjligen skulle norska Hafslund kunna kvala in, men där motsvarar deras innehav i REC över 40% av börsvärdet. Vis av mitt Orkla-debacle hoppar jag därför över det!

Att det bara blev ett litet köp beror primärt på att bolaget för tillfället är lite dyrare än jag önskar. Dippar dom mer kommer jag mest sannolikt att öka.

Biobränsle bakom matkrisen (DN)

4 kommentarer:

 1. Jag antar att du skrev kronor med menade euro, för Fortum-kursen är i dagsläget ca 30 euro vilket motsvarar ca 281 kronor.

  Fortum är givetvis intressant på lång sikt men värderingen känns lite väl utmanande då de handlas kring ca 20 ggr årets vinst. Minsta hack i resultatet kan skapa stora kurssvängningar och att VD Lilius minskade sitt innehav med ca 18% i juni är inget bra tecken!

  Detta är dock bara farhågor och indikationer. Håller resultatet samma takt som de senaste fem åren är Fortum ett mycket intressant energibolag.

  SvaraRadera
 2. Ja, givetvis menade jag euro! Har ändrat i texen nu.

  Kan bara instämma i att bolaget är högt värderat och det var också anledningen till att mitt köp är ganska litet. Dom har dock backat drygt 10% på ett par dagar, så det är åtminstone billigare nu än nyss.

  Köpet är främst för att jag skulle kunna glädjas åt något om det vänder upp igen utan att nå ner till min egentliga köpkurs...

  Som sagt är det ett bolag som jag gärna vill ha i portföljen. El är framtiden! Tyvärr verkar fler än jag ha insett det... ;)

  SvaraRadera
 3. Elenergi är definitivt framtiden och då är Fortum givet.

  Jag tycker dock att Rysslandssatsningen är lite väl riskabel, men VD Lilius har tidigare visat sig ha bra sinne för affärer. Han fick mycket kritik när Fortum köpte Birka-energi till "överpris", något som visade sig bli en bra affär till slut.
  Därför kanske man ska ha lite tålamod med Rysslands-satsningen.

  Intressant blogg du skriver annars. Jag gillar aktieideer och hoppas själv hitta några den dagen vi ser stigande börser...

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  Fortum blir nog ett bra kop. Med ett langsiktigt okande elpris kommer Fortums forsaljing och vinst att oka.

  SvaraRadera