2009-04-15

Kluvet om bopriser

Idag meddelar Mäklarstatistik högre villapriser och en bruten fallande trend, samtidigt som SEB varnar för fallande villapriser i spåren av stigande arbetslöshet och stabila räntor. Då båda parter egentligen borde vara intresserade av stigande priser är det lättare att tro på den som inte talar i egen sak.

Går jag till mig själv har jag dock lättare att tro på att prisfallet faktiskt är brutet. Stabila räntor ser jag inte som en anledning till ytterligare fall, tvärt om. Att fallet började var ju för att räntorna skenade till nivåer långt ifrån dom vi ser nu - och vi visste inte var det skulle sluta. Om räntorna blir kvar på dom här låga nivåerna finns det ingen anledning till att det skulle framtvinga ytterligare prisfall. Skulle dom däremot dra iväg uppåt igen i det här läget vore det dock högst sannolikt att bopriserna dras ner.

Mäklarstatistik (Kapitalnet)
Högre villapriser, Risk för fallande bopriser (DN)

6 kommentarer:

 1. Jag har också svårt att tro på fallande priser, åtminstone i storstadsregionerna. Vi kommer snarare att se en utplanad uppgång, kanske 2-6% under 2009.

  Räntorna kommer att ligga fastnaglade på sina rekordlåga nivåer till den dag konjunkturen vänder upp. Ingen tror väl sedan på sjunkande priser i en konjunkturuppgång så just nu ser det ut att vara köpläge i storstäderna!

  SvaraRadera
 2. Så länge det är brist på lägenheter kommer priset att stiga och med byggföretag som går dåligt kommer det förmodligen bli brist..

  SvaraRadera
 3. Ju fler arbetslösa som inte kan betala räntorna när det blir som värst, desto fler hus och bostadsrätter tar bankerna hand om. Eller hur blir det? Den som lever i höst får väl se.
  Annika

  SvaraRadera
 4. Annika: Så länge räntorna håller sig på den här nivån kan troligen dom flesta betala även om dom är arbetslösa... Risken är återigen om räntorna tar ett rejält kliv upp igen.

  SvaraRadera
 5. Det är därför exekutiva aktioner ökar nu då?

  SvaraRadera
 6. Av bostadshus? Vad baserar du det på?

  SvaraRadera