2009-04-08

Och världen skälvde

Tänkte följa upp lite på mitt boktips för nån månad sen, då inlägget hette Tankeställare. Då hade jag bara kommit en tiondel in i boken, men ville redan då passa på att tipsa om att den innehöll tänkvärda saker, och fanns tillgänglig till ett väldigt överkomligt pris. Nu har jag tagit mig igenom drygt en tredjedel och köptipset kvarstår. Det finns mycket tänkvärt, men jag får också varna för en massa pladder och en del kärleksdravel - fast 1200 sidor med bara tänkvärda saker skulle nog bli jobbigt det med! Boken hade därför med fördel kunnat kortas ner en bra bit.

Jag har också kommit fram till att det är en del Science Fiction över den, vilket jag inte hade hunnit märka under första tiondelen (se kommentarerna tidigare). Bland annat så verkar i princip hela världen utanför USA ha konverterat till Folkrepubliker, och även USA är på god väg med mycket statliga ingripanden. Påminner en del om 1984 i den aspekten. Det är också en del banbrytande vetenskapliga framsteg som hittats på, som en ny fantastisk legering, ett nytt sätt att utvinna olja och nu senast en motor som drivs av atmosfärisk elektricitet om jag minns rätt.

Läs gärna det ursprungliga tipset också, där du även hittar en länk till boken.

2 kommentarer:

  1. Ayn Rand är trevlig rent ideologiskt. Men delar av hennes människosyn och hennes karaktärer irriterar mig, de är lite tillyxade och åtmindstone Atlas Shrugged har en del märkliga scener. The Fountain Head (Urkällan) är bättre. Dock med samma narcissistiska undertoner. Hymn är den bästa jag läst av henne, dock är det snarast en novell och inte en bok. Har en väldigt kluven syn på Ayn Rand, vill tycka om det men gör det ändå inte. De flesta borde läsa den dock som allmänbildning. Men då är nästan Hayeks - "Vägen till träldom" viktigare. Den borde vara obligatorisk i grundskolan parallellt med undervisningen angående Förintelsen, vissa saker ska bara få hända en gång (men ändå händer det.. igen.. och igen)

    SvaraRadera
  2. Hej Philip!

    Jag känner precis som du viss irritation över delar av hennes människosyn och i synnerhet vissa karaktärers känslor (allra mest Hank Rearden). Jag har faktiskt köpt Urkällan också, så den ligger och väntar på sin tur.

    SvaraRadera