2009-09-21

Var ska vi ha pengarna?

I takt med att räntan sjunkit på lånen så sjunker också räntan på besparingarna. Bankerna vill ju naturligtvis ha bättre betalt när dom lånar ut pengar än dom vill ge när dom lånar in pengar - det är liksom det som är grunden i hela affärsidéen.

Räntan på min relativt stora buffert har därför sjunkit markant sen toppen i november förra året. Förut hade jag delar av bufferten på SkandiaBanken och resten på min ordinarie bank, men SkandiaBanken har verkligen lagt om kursen helt. Förr i tiden marknadsförde dom sig som dom som gav dig ränta på lönekontot och därför skulle du byta bort din gamla storbank - nu ger dom 0,05%!

För ett halvår sen tröttnade jag på deras inlåningsräntedumpning och tog över pengarna därifrån till min nya primära bank, Östgöta Enskilda, eller Danske Bank som dom också kallas. Det är nämligen Danske som äger dom, så jag loggar in på www.danskebank.se t.ex. Dom har i alla fall en fin produkt som heter DuoFlex, som ger mig samma inlåningsränta som min rörliga utlåningsränta.

Vid peaken i slutet av förra året hade jag en ränta på 5,75% om jag minns rätt, vilket var en väldigt trevligt sparränta, men som låneränta var den desto mindre trevlig. Nu när räntan sjunkit dramatiskt så är situationen den omvända - en väldigt trevlig låneränta men kanske inte riktigt lika bra sparränta. Sparräntan är dock betydligt bättre än dom flesta större bankers, men det finns ju ett gäng aktörer som Bank 2, Marginalen, Parex, m.fl. som erbjuder ännu bättre.

Frågan är om jag ska våga mig på någon sån. För att vara en väletablerad spelare så har jag ju ändå en riktigt skaplig ränta, och att den följer utlåningsräntan tycker jag känns väldigt trevligt. Det ger effekten att alla pengar jag har på banken i praktiken är amorterade på lånet men ändå tillgängliga med ett välriktat musklick utan att behöva gå till banken och be om lån. Sen jag skaffade DuoFlex har jag därför amorteringsfria lån och istället ett separat konto som jag för över amorteringsbeloppet till varje månad.

Kom gärna med input på mina funderingar. Ni kan också läsa mina egna gamla råd i ämnet som finns på Kapitalnet, i artikeln Bankränta.

6 kommentarer:

  1. Mitt bolån är på 1.3%, ca 2 Mkr
    Får inlåningsränta på 3%-5% på ca 1 Mkr.

    Sparar på Flexil Finans, HoistKredit,
    BlueStep Finans, Collector, Parex bank. Har ett mindre belopp på storbank på låst fasträntekonto med lösen i oktober.

    Varför så många olika? Jo, om någon går i konkurs så tar det några månader till bankgarantin har betalats ut och då vill jag inte sitta i en situation som gör mig begränsad eller tvingar mig att dra på mig kostnader jag inte vill ha.
    Dessutom är varje konto begränsat till 500 000:- för bankgaranti

    Har funderat över fördelar med Danskebanks flexikonto men tycker att det är bättre att få högre inlåningsränta på pengarna än jag betalar för att låna.

    I siffror
    Mitt upplägg:
    2 000 000 * 1,3% = 26 000:- i utgift
    1 000 000 * 3.5% = 35 000:- i inkomst
    dvs 9 000:- i inkomst

    Flexifinans:
    2 000 000 * 1,3% = 26 000:- i utgift
    1 000 000 * 1,3% = 13 000:- i inkomst
    dvs 13 000:- i utgift

    Jag tycker att valet lätt

    SvaraRadera
  2. Rättelse
    Rubriken "flexifinans" ska naturligtvis vara "Flexikonto (Danske bank"

    SvaraRadera
  3. Det här gäller just nu, men inlåningsräntan har för nischspelarna varit högre än bolåneräntan de senaste 3-4 åren.

    När det ändras, ja då kan jag alltid flytta till Danske Bank.

    SvaraRadera
  4. Bluesteps www.sparkontoplus.se har funkat jättebra för mig, smidigt bra ränta, statlig insättningsgaranti.
    Jag säger: det är stabilt!

    SvaraRadera
  5. Akelius ger upp till 5%, men då har man förstås ingen garanti.

    SvaraRadera
  6. Precis som Ågren har jag högre ränta på sparkontot (2,9% på Hoist) än på mitt bolån (1,25%). Tyvärr har jag dock inte en miljon men principen är ju densamma :-)

    Konstigt situation men så är det! Och så länge det är så ska jag inte amortera mer än nödvändigt. Om och när min bolåneränta går över sparkontoräntan så gör jag en större amortering på bolånet och börjar amortera där.

    Känns lite konstigt att göra så, jag vill ju rent instinktivt betala av mina lån i stället. Men...

    SvaraRadera