2007-09-13

Omyndigförklaring av bankerna?

Det blir verklighet av dom statliga subprime-lån som jag skrev om för några månader sen. Staten går in som garant om bankerna säger nej. Är staten bättre på att avgöra hur kapabel en individ är att betala tillbaka ett lån än vad bankerna är?

Många kritiserar redan idag bankerna för att låna ut alltför lättvindigt. Det är dock inte något jag själv håller med om, åtminstone inte inom bolån. Privatlån och krediter verkar dom däremot dela ut till höger och vänster.

Så, är det här en bra idé? Tja, jag får nästan lov att sova på saken. Visst är det trevligt att dom som verkligen kommer klara av lånen får chansen att visa det. Och extra trevligt att dom inte behöver vända sig till någon långivare som tar flera procentenheter extra ränta. Men är det här statens uppgift? Vad händer om bankkalkylerna visade sig stämma och personerna får problem med sina lån?

Kreditgaranti för första bostadsköpet (DN)
"Lånegaranti kan ge högre huspriser" (DN)

2 kommentarer:

  1. Du behöver inte sova på saken. Kolla det finstilta så förstår du att det här är en åtgärd som inte betyder något för låginkomsttagare, projektanställda och egna företagare som har svårt att få banklån. Vad räcker en maxgaranti om 100,000 kronor per hushåll till? I Stockholm måste man ju ofta ta lån i 2-3 miljonersklassen. Om man som ung nyutexaminerad universitetsstuderande eller som nyanställd på Ica kan få ett lån i den storleken så behöver man inte statens garanti. God natt.

    SvaraRadera
  2. Hej Pelle!

    Du misstar dig. Det är ränta på max 100,000 kronor dom pratar om. Är räntan 5% räcker det till ett lån på 2 mille.

    SvaraRadera