2008-04-23

Deklarera AdSense, del 2

Efter lite surf på skatteverket.se känns det som om det blir svårt att yrka inkomst av hobby. Dom har två artiklar som handlar just om "trafikstyrning", vilket är skatteverksspråk för webbreklam. I det första fallet tas ett exempel upp där en person just driver en webbplats som hobby, men kontentan är ändå att inkomsten ska beskattas som inkomst av tjänst.

Om den första är mer konceptuell är den andra mer rätt på sak. Slutsats: Oavsett vad du har för inkomster för trafikstyrning ska dom beskattas som inkomst av tjänst. Skillnaden är att dom svenska affiliateprogrammen sköter inrapporteringen till Skatteverket så du slipper göra annat än skriva på - utländska program, som t.ex. AdSense och Zanox, ska du själv hålla reda på hur mycket du fått av och lägga till det i ruta 1; Inkomst av tjänst.

Avdrag för inkomst av tjänst får bara göras om dom överstiger 5 000. Det ser alltså ut som att jag får betala mina 78,6% i skatt som jag kom fram till förut...

Webbreklam (Kapitalnet)
Styrning av trafik på Internet, E-handel - Trafikstyrning (Skatteverket)

1 kommentar:

  1. Så illa som 78% i skatt är det nog inte. Dels så får man tillbaka 18,5% av tjänsteinkomsten i pensionsavgifter om man har betalat sociala avgifter.

    Dessutom finns ju också möjligheten att göra en inbetalning i avdragsgillt pensionsparande för att "slippa" skatten.

    SvaraRadera