2008-04-16

Min veritabla guldklimp

Ingen har väl lyckats missa ryktet om att France Telekom överväger ett bud på TeliaSonera. Ryktet var nog för att skicka upp den hårt pressade Telia-aktien drygt 5%. Jag kan förstå att fransmännen är intresserade av Telia, speciellt på nuvarande nivå, men jag tror att Telia står bättre på egna ben. Skulle ryktet visa sig sant, och dessutom träda i kraft, så kommer jag sälja mina Telia-aktier. Äga aktier i France Telekom känns extremt ointressant.

Jag är dock glad över ryktet som kastar ljus på Telias låga värdering - och korrigerar den. Glad är nog också den som tog mitt tips om att köpa Telia för två veckor sen. Totalt upp 8% sen dess i skrivandets stund.

Update:
Efter uppgifter om att France Telekom inte ville kommentera ryktet stack Telia-aktien upp ytterligare 5% och stängde så småningom på 50 kronor jämnt, en uppgång på 11,6%! Allt fler analytiker sällar sig också till dom som tror att ryktet är sant, men dom flesta menar också att affären kommer bli svårt att genomföra.

Rykten om bud på Telia Sonera (DI)
Budrykte får Telia att rusa (DN)
Uppköpsrykten lyfter Telia (E24)

5 kommentarer:

 1. Grattis! Här fanns en spännande analys av det hela.

  SvaraRadera
 2. Hejsan FK! Jo, jag såg den. Texten är bra, men jag är less på va:s rubriksättare - så jag vägrade länka till den. Rubriken varnar för något som inte ens omnämns i texten. Har för övrigt även bytt ut va-scrollen till höger mot en Realtid.se-scroll av samma anledning.

  SvaraRadera
 3. Inget dumt tips du gav för två veckor sedan.

  Jag ska nu investera i investmentbolag, några tips? :)

  SvaraRadera
 4. Hej Peter.

  Nej, jag har faktiskt lagt det där med investmentbolag bakom mig. Jag är för aktiv för att det ska passa mig. Jag ägde Öresund ett tag, men blev irriterad över när aktien gick ner pga innehav jag inte själv hade valt samt när substansrabatten ändrades. Jag skulle välja en indexfond med låg avgift, typ Avanza Zero, hellre än ett investmentbolag som placerar på börsen.

  Däremot äger jag ju Midway som vissa kanske ser som ett investmentbolag. Även Ratos och Bure skulle kunna vara alternativ, just eftersom dom har innehav som inte går att köpa på annat sätt. Själv har jag börjat titta på Orkla på Norksa börsen. Framförallt för att jag vill äga aktier i Procordia, som nu ägs av Orkla.

  SvaraRadera
 5. Tack för svaret! Ska tänka på saken.

  SvaraRadera