2008-07-03

Riksbanken bäddar själva

Riksbanken höjde idag sin styrränta igen och flaggar samtidigt för "ytterligare ett par höjningar i år". Detta ihop med deras tidigare kommunicerade beslut att slopa KPIX-måttet, det inflationsmått som exkluderar effekten av bl.a. räntehöjningar, gör att dom verkligen bäddar själva för att höja både inflation och inflationsförväntningar, detsamma som dom tror att dom motverkar med sina beslut.

Hur tänker dom?! Efter det här lär väl löneavtalen rivas upp i pyttebitar!

Riksbanken höjer räntan (DN)
Riksbanken beredd accepterad lägre konjunktur (DN)

4 kommentarer:

 1. Nu får vi nog ta lite nationalekonomi.

  Räntehöjningar i detta läge stärker också kronan vilket göra att "importerad" inflation sjunker t.ex. olja och livsmedel.

  Det andra som en räntehöjning gör är att det gör saker dyrare för företag som då måste rationalisera och man kanske då kan förmoda att arbetslöshet ökar och vinster sjunker i företagen

  och då finns det mindre utrymme för företagen att öka lönerna!! och inflationen dämpas förhoppningsvis

  Ingves är en mycket klok man, han personligen var en bidragande orsak till att Sverige klarade sig så bra i förra finanskrisen. Genom denna räntehöjning och kanske någon till så blir det en tuff period för många kanske med bolån som går upp mot 6-7% osv (dvs en nivå som gällde så sent som år 2002).

  Men samtidigt har Sverige också möjlighet att lindrigade komma undan en global försvagning samt klara av inflationen bättre. Dessutom kommer denna "spik i kistan" kanske göra att kredittillväxten i Sverige bromsas upp och att folk i stället börjar amortera och spara mer vilket är samhällsnyttigt på lång sikt, vi får helt enkelt ett stabilare samhälle om folk är mindre belånade.

  Jag tycker riksbanken agerar mycket klokt även om det kommer kännas i plånboken.

  SvaraRadera
 2. En bra länk ang. boräntor
  http://www.handelsbanken.se/shb/INeT/IStartSv.nsf/FrameSet?OpenView&iddef=privat&navid=Z2_Privattjanster&sa=/Shb/Inet/ICentSv.nsf/Default/q2C556E14BE3645DCC1256AAB0040C23B

  SvaraRadera
 3. Hej!
  jag instämmer med cristoffer, det här är enda sättet för sverige att slippa en inflationsspiral. tanken är att plågan idag övervinns av trevnaden imorgon! Och så får vi verkligen hoppas att konjunkturen skrämmer löntagarna till att INTE kräva nya löneförhandlingar!!!

  Ingves blir mer och mer en av mina förebilder. Hoppas jag gör rätt i detta val och att också du så småningom kan hålla med mig :)

  höres,
  Hans

  SvaraRadera
 4. Mycket klokt talat, Cristoffer.

  SvaraRadera