2009-05-05

Bostadslånen ökar kraftigt

Såg just ett telegram som talar om att bostadsmarknaden är på kraftig frammarsch efter dödläget i slutet av förra året. Under första kvartalet i år steg utlåning till bostadsköp med 9% jämfört med första kvartalet 2008. Vad utlåningen var sista kvartalet förra året framgår inte och jag har inte tid att leta reda på siffran... men skulle jag gissa skulle jag tro att den var lägre än första kvartalet förra året, och jämfört med kvartalet innan borde då utlåningen ha ökat än mer än 9%. Det är som sagt dock bara en spekulation.

Ska jag fortsätta spekulera kan jag också passa på att tro att det också innebär att priserna är på väg uppåt igen. Det känns inte riktigt som om det är fler som byter bostad nu än för ett år sen, så gissningsvis borde väl då priserna vara högre än för ett år sen? Speciellt eftersom DN rapporterar att bankerna kräver högre insatser nu än tidigare.

Bostadslånen ökar kraftigt (SR)
Kraftig ökning av bostadslånen (DN)

3 kommentarer:

  1. En del är också "omflyttning". Läste i SHB kvartalsrappport för någon vecka sedan. Bostadslånen ökar ganska kraftigt medan övrig utlåning till privatpersoner minskar kraftigt.

    SvaraRadera
  2. Det ska bli intressant att se hur länge bankerna håller fast vid sina hårdare krav den här gången.

    SvaraRadera
  3. ..man får inte heller glömma att lånemarknaden var mycket låg under hela hösten. Att det är 9% mer första kvartalet -09 jmf -08 kan till del förklaras av uppdämnt behov. Få se nästa kvartal. Men den stora frågan är vad som händer när inflationen börjar ta fart och arbetslösheten fortfarande är kring 10%..? Stigande räntor, fortsatt nattsvart läge i usa och massarbetslöshet..!

    SvaraRadera