2009-07-23

SCA Q2

SCA levererade en rapport över förväntningarna idag vid lunch. Efter att ha bläddrat i den som hastigast hittar jag egentligen bara en sak jag inte gillar. Nettolåneskulden har fortsatt öka, och skuldsättningsgraden är nu 0,71 ggr istället för 0,70 ggr förra kvartalet eller 0,66 ggr som den var ett år tidigare. Ett steg i rätt riktning tas dock i skuldbetalningsförmågan som ökat från 25% till 28% senaste kvartalet, men för ett år sen var det 32%.

Annars ser det som sagt bra ut. Dom gör en rejäl vinst, eget kapital överstiger börsvärdet och kassaflödet förbättrades väsentligt. Rörelseresultaten är bättre om andra kvartalet jämförs med förra året än om halvårsresultatet jämförs med förra året i samtliga verksamhetsområden utom förpackningar vilket tyder på att andra kvartalet var mera ljusning än första kvartalet. Det trots att många såg en ljusning i rapporten för första kvartalet. Dessutom påpekas att marknadsbalansen förbättrats inom sågade trävaror, det enda område utöver förpackningar som försämrats jämfört med ett år sen, vilket har lett till stigande priser. Ljus i sikte där alltså.

Förpackningsverksamheten är som sagt fortfarande kass, men jag hade inte väntat mig något annat. Dom gör åtminstone en liten vinst, exklusive omstruktureringskostnader, men samtidigt varnar SCA för att nästa kvartal sannolikt blir sämre... Vi får hoppas att dom tar fel där. Den lilla vinsten på 11 miljoner drunkar dessutom i den stora omstruktureringskostnaden inom förpackningar på 439 miljoner. Dessutom står att läsa att ytterligare åtgärder krävs innan utbud och efterfrågan är i balans. Trist, hade så klart hoppats på ljus i sikte där också.

Som helhet en stabil rapport, och jag fortsätter ha SCA som mitt i särklass största innehav.

Succé för SCA, SCAs sorgebarn (Affärsvärlden)

4 kommentarer:

 1. Tänk på att SCA skulder i stort sett helt och fullt ut är i Euro dvs valutafluktationer betyder mycket

  Personligen så tycker jag SCA har haft för mycket eurolån med tanke på att företaget trots allt har mycket tillgångar i bla. SEK.

  SvaraRadera
 2. Åhå, det visste jag inte. Då är det sannolikt på grund av kronans försvagning mot Euron som lånemängden ökat, vilket på sätt och vis är positivt. Speciellt som Euron har börjat sjunka tillbaka nu senaste veckan.

  SvaraRadera
 3. Visst, skulderna tynger, men det finns samtidigt stora tillgångar i bolaget och en bra underliggande verksamhet som tjänar pengar.

  Intressant att SCA har valt att ta stora lån i Euro. Vad är egentligen anledningen? Var det lånen som stod till buds eller trodde/tror man på SCA att det är klokare att ta lån i euro?

  SvaraRadera
 4. Charlie> Man har tagit de stora Eurolånen av det skälet att man har mycket intäkter i Euro.

  Dvs inkomsterna att betala lånen och räntan blir i samma valuta.

  Däremot vad jag kan vra lite kritisk till så kan reationen eget kapital vs. lån bli problematisk då mycketav bolagets tillgångar är i SEK. t.ex. skogen.

  SvaraRadera