2009-10-05

Fonder är bättre för de flesta

I gårdagens ekonomispecial i DN lyftes frågan om aktier eller fonder var bäst. Väldigt märklig frågeställning kan jag tycka. Ungefär lika vettig som "är äpplen eller bananer godast?". Lägger man också till att man ställe frågan till en som säljer äpplen och en som kör bananbåt så är vi nära DN:s artikel. Och som alla förstår när man lägger fram det så är svaren extremt subjektiva.

Jag vill gärna lägga till lite objektiva svar på frågan. Som produkt är båda bra. Dom vänder sig delvis till olika målgrupper och det finns också ganska många dåliga frukter i båda korgarna. Det som skiljer sig åt är att det primärt är bankerna som tjänar på dom dåliga frukterna i fondkorgen och ofta grundarna som tjänar på dom i aktiekorgen.

Fonder är bättre för dom som inte vill engagera sig så mycket. Det är enkelt att spara små belopp och du kan göra det på den bank du redan har, och oftast är det inga köpavgifter. Det finns dock fonder med köpavgift, något som jag själv aktar mig noga för att inte välja. För aktiehandel är det dock alltid en köpavgift, och det kan vara lite knöligt att köpa för små belopp. Det finns aktörer som erbjuder månadssparande i aktier, men då måste du än en gång vara ganska engagerad. Månadssparande i fonder finns dock på varenda bank. För en ointresserad, småintresserad eller normalintresserad så är fonder därför ett bättre alternativ.

Fonder är också ett bra alternativ för utlandsinvesteringar. Att handla aktier i utländska företag är ofta både dyrare, svårare, och ibland helt omöjligt - speciellt på tillväxtmarknader. Själv har jag fonder till att kompletera min nordiska aktieportfölj med resten av världens marknader. Att sitta och välja ut ett tiotal bra aktier på tillväxtmarknader som Kina, Indien, Ryssland och Brasilien - och dessutom lyckas köpa dom på något sätt - är inte ett vettigt alternativ. Därför har jag fonderna HQ Emerging Markets och Carlson Asian Small Cap i portföljen. Att skaffa en portfölj av globala aktier med god riskspridning är kanske enklare, men fortfarande inte ett vettigt alternativ för mig. Därför har jag Danske Invest Global Index, SPP Aktieindex Global Sustainability, Handelsbanken Europa Index, Robur Indexfond USA och Öhman Etisk Indexfond Japan i portföljen. Allihopa som synes så kallade indexfonder, vilket vanligen gör att avgiften är låg.

Att välja aktier bör göras med omsorg, vilket kräver en hel del engagemang, och det bör också väljas flera stycken för att sprida riskerna, vilket gör att det krävs ännu mer. Det krävs därmed också att du ska investera för mera pengar, och transaktionskostnaderna för köpa alla aktier lär bli några hundra. Och som du förstår behöver du även investera en hel del tid. För dig som inte är väldigt intresserad skulle jag därför rekommendera fonder även för den del av portföljen som ska placeras i Sverige. I mitt PPM-sparande, där aktiehandel inte är möjligt, har jag valt HQ Sverigefond för den svenska delen.

En fördel med att själv välja aktier är att du inte har någon förvaltningsavgift, så vida du inte räknar den depåavgift som vissa banker har som förvaltningsavgift. Du betalar alltså inte någon annan för att placera dina pengar, utan betalar bara med den tid du lägger på engagemanget och med dom transaktionskostnader som finns i samband med handel. En annan fördel är att du får precis dom aktier som du vill ha, och ingen annan än du kommer att ändra vilka aktier du sparar i. Du får också ofta årsberättelse och en del andra försändelser från företaget, och får själv avgöra om du ska vara med i eventuella emissioner.

En sak som är smaksak ifall det är bra eller dåligt är att du får utdelningen i pengar - fonder återinvesterar ofta utdelningen i fonden automatiskt. En sak som är definitivt dålig är att det är betydligt krångligare att deklarera. För fonder är vanligen allt ifyllt och klart när deklarationen dimper ner - bara att skriva på. För aktier måste du själv deklarera alla försäljningar, så vidare du inte handlar i en så kallad kapitalförsäkring.

För dig som är intresserad av att engagera dig i att handla med aktier så har DN också fått ut en artikel som förklarar hur du kan komma igång; Spara i aktier är lättare än du tror.

Avslutningsvis vill jag rekommendera sektionen SparaKapitalnet. Där hittar du artiklar som Börja spara, Månadsspara, Att välja fonder och Risk.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg! Håller med. Tidigare när jag hade mycket små inkomster köpte jag ibland fonder för de småsummor jag kunde avvara. Nu när jag tjänar lite mer och även har blivit mer intresserad har jag gått över till aktier. Samtidigt är jag allt lite irriterad på banker och förvaltare som, tycker jag, tar ut lite väl stora avgifter.

    SvaraRadera