2009-10-26

Ögonen på Husqvarna

I fredags rapporterade Husqvarna, en rapport som fick aktien att dyka på börsen även om den återhämtade sig något framåt eftermiddagen. Resultatet var klart sämre än vad marknaden hade väntat sig, delvis beroende på en oväntad omstruktureringskostnad. Själv tyckte jag inte resultatet var någon katastrof direkt, utan dom gör ju en stadig vinst ändå trots att värderingen av bolaget fortfarande känns som något av en krisvärdering.

Vad jag däremot inte gillar är att dom beslutat flytta mer tillverkning från Sverige till Kina och Polen. Jag är rädd att kvaliteten blir lidande, även om det inte finns något som säger att det måste bli så...

Husqvarna ingår i min portfölj för att dom är ett bolag som gör kvalitetsprodukter, jag skulle aldrig satsa mina pengar på tillverkare av budgetvaror. Jag hoppas att Husqvarna kan behålla sitt goda rykte och fortsätta leverera hög kvalitet. I korta loppet kan säkert åtgärderna stärka lönsamheten, men blir kvaliteten lidande tror jag att det blir en försämring i långa loppet. Det blir till att hålla ögonen öppna för kvalitetsproblem framöver - och dyker sådana upp kommer jag att sälja. Men än så länge behåller jag.

Vi kan ju hoppas på en resa liknande Electrolux på börsen, som Charlie påpekar, men nog har väl Electrolux ansende blivit naggat i kanten under senare år? Senaste året tycker jag dock anseendet har stärkts igen, och jag har själv köpt både tvättmaskin och torktumlare med deras märke på här i höst - dessutom från deras egen affär. Än så länge har dom inte känts som annat än kvalitetsmaskiner...

2 kommentarer:

 1. Tyvärr är det nog bara en fråga innan alla tillverkning frånsett rena lyxprodukter sker i asien. Med tillhörande kvalité.

  SvaraRadera
 2. Hej diversifierad!

  Jag tror att risken för att kvaliteten blir lidande är ganska liten. Många av de produkter som vi idag räknar som kvalitetsprodukter tillverkas i låglöneländer. Till exempel har Nike tillverkat sina skor i Asien under lång tid, men de kan ändå ta bra betalt för sina produkter.

  I och med att man drar ner på antalet enheter kan det faktiskt bli så att kvaliteten blir bättre. Det är ibland lättare att hålla hög kvalitet med färre tillverkningsenheter.

  Kul att vi tycker lika och tack för omnämnandet/länkningen.

  Charlie

  SvaraRadera