2009-10-06

Tack för lågkonjan!

Jag satt och funderade när jag åt lunch nyss och kom fram till att lågkonjunkturen varit en riktigt bra affär för oss. När det började knaka förra sommarn drog vi ner på utgifter och sparade extra mycket i ladan - som var ganska välfylld redan från början. Som ni ser på diagrammet nedan så började vi succesivt öka bufferten redan från mars 2008 för att peaka ihop med finanskrisen i november samma år. Sen dess har den fått krympa genom såväl investeringar som konsumtion.

I november ökade jag i Fortum, i december köpte jag Orc Software, i april ökade jag i Danske och nu senast köpte jag StatoilHydro. I diagrammet syns inte mycket spår av det första köpet på aktiebenet, men det beror på att börsen pekade rakt ner där - så att mitt börsvärde ligger plant är klart bättre än index! Det syns dock i räntebenet. Köpet av Orc syns desto bättre i aktiebenet, liksom köpen i Danske och Statoil. Det är dock bara Orc som ger något egentligt uttryck i räntebenet, då räntan på bolånet under tiden för dom senare två var så låg att inkomsterna vida översteg utgifterna.

För att växla över till konsumtionen så blev det en ny stereo till vardagsrummet vid årsskftet, i mars blev huset radonsanerat, i maj byttes varmvattenberedaren, för en knapp månad sen blev det ett nytt tak och nu har vi precis köpt ny tv, tvättmaskin och torktumlare. Som synes i diagrammet blev september en hård månad för det räntebärande benet, men med dagens låga ränta är vi snart ikapp igen! Även radonsaneringen gör ett tydligt hack i kurvan och varmvattnet kan man också skymta. Men dipparna är ganska snart utraderade i dagens ränteläge. Strecket vi ligger kring i början av diagrammet och som så väl varmvattnet och senaste månadens dippar stannar på är för övrigt det jag kallar "grundnivån", den gräns för hur stor buffert jag vill ha för oförutsatta händelser... så det är fortfarande hyffsat välfyllt i ladan.

Räntan ja... Mycket av ovanstående kan vi tacka den låga räntan för att vi haft råd med. Speciellt med tanke på att vi har en bäbis i huset sen i slutet av november, vilket har sänkt hushållsinkomsten en hel del. Radonsaneringen hade blivit av, och varmvattnet var ju påtvingat... men så mycket mer av konsumtionen vet jag inte om det blivit. Investeringarna hade kanske också blivit färre, men i gengäld hade ju börsbenet dragit sig uppåt ändå om det inte varit någon börskrasch... Sammanfattningsvis tycker jag som sagt ändå att det hela varit en bra sak för just mitt hushåll. Hur har du upplevt det? Sätter upp en poll i vänsterspalten där du kan svara, och motivera eller kommentera gärna ditt svar på den här posten.

1 kommentar:

  1. Hej, ja det är väl så att den som inte blivit av med jobbet eller sålt av sina aktier på botten har fått det mycket bättre under lågkonjunkturen, mer i plånboken.

    SvaraRadera