Enligt det Excel-ark som innehåller Öresunds för mig kända innehav så har substansvärdet under juli ökat med 0,42%, eller 70 öre per aktie. Under samma period gick börsen som helhet (SIX Return Index) ner med omkring 1,5%. Samtidigt har Öresundaktien sjunkit från 161,50 till 158,50. Alltså tre kronor, nära 2%. Substansrabatten har därmed ökat till närmare 5%. Nu är det förvisso osannolikt att dom suttit helt still i båten under hela perioden så siffrorna kommer skilja sig lite, men det ger ju i alla fall en fingervisning.
Idag rasar börsen vidare, men portföljbolagen rasar med än Öresund själva. Fortsätter det rakt ner blir det naturligtvis svårt för Öresund att gå upp, men senaste månaden har visat att dom är bättre än börsen även i nedgång. Idag kom också en rapport om att industrisektorn fortsätter gå på högvarv i Sverige. Något som borde passa Öresund bra, med flera stora innehav som räknas in i den sektorn - direkt eller indirekt. Dessutom kom siffror om rekordhandel på börsen senaste månaden, även det goda nyheter med dom stora innehaven i Avanza och HQ i åtanke.
Hade jag pengar på väg in på börsen skulle jag gärna köpa på mig mer av Öresunds aktier. I dagsläget väljer jag dock att amortera på huslånet istället.
Amerikansk kreditoro sänkte börsen (DN)
Rykte om krasch sänker börsen (DN)
Industrin går på högvarv (DN)
Rekordhandel på börsen i juli (DN)
Vad gäller aktieinvesteringar och Öresund, valde jag idag att gå in rätt tungt i detta bolag efter att ha studerat Investment AB Öresund sedan tidigt 1990-tal. Lite väl sent att gå in, är det ju bara att konstatera, men bättre sent än aldrig hoppas jag.
SvaraRaderaPrecis som många andra, tycker jag att HQ-sfären verkar kunna hantera kapital väl. Jag har i övrigt ett mindre innehav i HQ Svea aktiefond, och är kund hos nätmäklaren Avanza.
Därutöver äger jag bl a investmentbolaget Bure Equity.
Framöver funderar jag på att ha få innehav i min portfölj, men att dels ha innehav som i sig ger mig indirekt tillgång till många andra innehav, och dels att gå i tyngre i de innehav jag väl har.
I dagsläget funderar jag på att bygga upp en portfölj som består av följande innehav:
Bure Equity.
Detta för att få den aktiemässiga motsvarigheten till en billig, välskött småbolagsfond med inriktning på onoterade svenska bolag.
Investment AB Öresund.
Detta för att den aktiemässiga motsvarigheten till en billig, välskött fond med fokus på medelstora och stora svenska bolag.
HQ Svea aktiefond.
Detta för att få en fond som är aktivt förvaltad, och som investerar i ett koncentrerat urval av svenska aktier. Fonden har normalt 15-20 olika aktier, vilket är betydligt färre än i traditionella Sverigefonder.
Förvaltarna är väldigt selektiva, och investerar bara i aktier vi verkligen har kunskap om, och ser en stor potential i.
Fonden investerar i såväl stora som små bolag, vilket gör att förvaltarna har nästan 300 bolag att välja mellan.
Investeringar i ett bolag görs helt och hållet utifrån den kurspotential som förvaltarna ser i aktien.
Förvaltarna framhåller att en fond med ett begränsat antal aktier innebär högre risk, samtidigt som potentialen är väsentligt större än för de flesta svenska aktiefonder på marknaden.
Fondens målsättning är att i första hand skapa en stabil avkastning, och i andra hand att överträffa jämförelseindex.
Noterbart är även att fonden har möjlighet att ha en stor andel likvida medel när förvaltarna har en negativ börssyn. Denna möjlighet saknar traditionella Sverigefonder.
HQ Strategy Fund.
Detta för att få en fond som är aktivt förvaltad, och prioriterar stabilitet före risk, och där förvaltarna enbart köper aktier i bolag som de gillar. Idealföretaget som det görs investeringar i ska ha goda framtidsutsikter, hög historisk lönsamhet och en ledning som har samma mål som aktieägarna. Fondportföljen är koncentrerad och innehåller mellan 20 och 40 aktier, och ägandet är långsiktiga.
De utländska aktier som köps är företrädesvis aktier i branscher som inte är särskilt representerade i Sverige, exempelvis olje- och transportbolag.
Fondens målsättning är att i första hand skapa en stabil och positiv avkastning och i andra hand överträffa jämförelseindex.
Med vänliga hälsningar,
Värdeinvesteraren
Hejsan!
SvaraRaderaInga funderingar på att ha några pengar placerade i utlandet? Eftersom du som jag gillar HQ tipsar jag gärna om fonderna HQ Total och HQ Tillväxtmarknadsfond.
Jag tycker också att innehaven i Öresund och HQ Svea är lite kaka-på-kaka. Jag hade valt att lägga allt hos Öresund. Jag har förvisso HQ Sverige själv, men anledningen att jag inte bytt det mot Öresunds-aktier är att jag är upp över 100% där... mycket skulle alltså gå till skatt.
Sen skulle jag själv valt Ratos före Bure, men det är en smaksak så klart. Dom fyller ju samma funktion om man ser det rent strategiskt.
Hej Diversifierad!
SvaraRadera"Inga funderingar på att ha några pengar placerade i utlandet? Eftersom du som jag gillar HQ tipsar jag gärna om fonderna HQ Total och HQ Tillväxtmarknadsfond..."
- Tack för tipsen! Orsaken till att jag blivit intresserad av HQ Strategy Fund, är att den är fokuserad, kan köpa utländska aktier, och blott har 1 procents förvaltningsavgift (till skillnad från den svenska motsvarigheten HQ Strategifond som kostar 1,5 trots ett identiskt innehav, efter vad jag förstår).
Det är inte lätt att komma åt utländska aktier via fonder, om fokus är på fonder med låga förvaltningsavgifter.
"... Jag tycker också att innehaven i Öresund och HQ Svea är lite kaka-på-kaka. Jag hade valt att lägga allt hos Öresund. Jag har förvisso HQ Sverige själv, men anledningen att jag inte bytt det mot Öresunds-aktier är att jag är upp över 100% där... mycket skulle alltså gå till skatt."
- Tack för påpekandet! Idag har jag enbart andelar för ca 5 tkr i HQ Svea, medan jag idag köpte på mig aktier i Investment AB Öresund för mer än en halvmiljon. Det är inte säkert att det blir fler andelar i HQ Svea, men inte alls omöjligt att det blir fler aktier i Öresund.
Vad gäller de svenska kapitalskatterna, är de ett kapitel för sig, och ett mindre inspirerande sådant.
"... Sen skulle jag själv valt Ratos före Bure, men det är en smaksak så klart. Dom fyller ju samma funktion om man ser det rent strategiskt."
- Ratos har definitivt bevisat mer än Bure Equity fram till dags dato, men eftesom Ratos har ett p/e-tal på ca 11, och Bures p/e är ung. 2, samt att Bure håller på med återköp och bortstämpling av aktier för att förbättra kvarvarande aktiers nyckeltal, är dock Bure ett hyfsat intressant alternativ.
Inget är dock hugget i sten, och lite funderar jag på att sälja ut Bure och gå in än tyngre i Öresund. Denna åtgärd skulle ju då kunna kombineras med att även gå in i ex. Ratos, och kanske även Investment AB Kinnevik.
Ratos är ju intressant för att de delvis har presterat så bra fram till idag, och för att de ytterligare försöker höja tempot och därmed vinsterna.
I en intervju i tidningen Aktiespararen nr nr 4, 2007, sa vd:n Arne Karlsson:
"... Detta innebär att vi bygger ut vår kapacitet och samtidigt ökar antalet bolag i vår portfölj, från tidigare 15–20 till 20–30. Vår bedömning är helt enkelt att vi kommer att kunna göra fler och bättre affärer, till våra aktieägares fromma. Strategi är som bekant en ständigt pågående process, som måste ta hänsyn till vad som sker i vår omvärld. Ratos styrelse utvärderar naturligtvis årligen förutsättningarna för investeringsverksamheten och för organisationen och har funnit att, efter ett dramatiskt år, en mer tillväxtorienterad strategi med en successiv och kontrollerad utbyggnad av verksamheten kan bidra till att höja aktievärdet ytterligare... vi kommer att utöka intervallet till att gälla investeringar upp till 2 500 miljoner kronor, även om de flesta av våra köp säkerligen hamnar i den lägre delen av det spann vi satt upp. När man kommer upp runt miljardstrecket på prislappen är konkurrensen nämligen stenhård och de lukrativa objekten färre..."
När det sedan gäller Investment AB Kinnevik, kan bl a följande sägas. Detta förvaltningsbolag utvecklar långsiktigt rörelsedrivande företag som t.ex. jordbruksverksamhet inom Mellersta Sveriges Lantbruks, och kartong- och papperstillverkning inom Korsnäs. Vidare finns dotterbolagen inom Modern Finance Group som är verksamma inom bank, försäkring, fondkommission och kapitalförvaltning.
Kinneviks förvaltar även en aktieportfölj bestående av långsiktiga investeringar i ett mindre antal noterade bolag såsom Tele2, Modern Times Group MTG, Millicom International Cellular, Metro International och Transcom WorldWide. Här söker Kinnevik att genom ett aktivt arbete verka inom företagens styrelser.
Kinnevik är som synes inte bara telekom och dylikt, utan även hederliga gamla industri- och basnäringar. Ett ex. på det senare, är att Kinnevik har köpt på sig jordbruksmarker i Ryssland och Baltikum.
Jag tycker sammantaget att Kinnevik verkar intressant, och bolagets aktieägare får tillgång till utländska tillgångar till en låg förvaltningskostnad (har ex. blott nio anställda på huvudkontoret).
En portfölj bestående av Öresund, Kinnevik, Ratos, kanske Bure, och slutligen någon lämplig fond som gav tillgång till utländska marknader, kanske vore en välkomponerad bukett..?
Mvh,
Thomas
Ja, några olika svenska investmentbolag och någon eller några bra fonder för utländska investeringar låter som en lysande bukett. Möjligen lite tråkig, men men kan inte ha roligt jämt. ;)
SvaraRaderaSen håller jag mig själv borta från Stenbeck-sfären, där ju Kinnevik ingår, men det är mer av princip än av grundlig analys. Jag avråder inte alls ett köp, jag bara poängterar att jag själv inte skulle valt det!
Lycka till med dina investeringar!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera"... Lycka till med dina investeringar!"
SvaraRaderaFrån en värdeinvesterare till en annan: Lycka till själv, vet jag!
:-)
Mvh,
Thomas
Midway kan vara ett annat alternativ till Bure om man vill satsa på ett konglomerat av onoterade småbolag.
SvaraRaderaMidway har en fin historik med framförallt alltid hög direktavkastning. Bolagets VD har tidigare varit analytikeransvarig på Aktiespararna vid fusions och uppköpserbjudande.
"... Midway kan vara ett annat alternativ till Bure om man vill satsa på ett konglomerat av onoterade småbolag..."
SvaraRaderaJa, Midway Holding verkar vara ett fint alternativ till ex. dyrt förvaltade småbolagsfonder.
Midways direktavkastning verkar ha varit kring 6-7 procent år efter år, vilket naturligtvis är imponerande.
Mvh,
Thomas
Hur ser du på Öresund idag? Har varit lite på nersidan sista veckan jmf med resten? Eller, är det bara jag som negativ? 3% ner jmf med OMXS senaste veckan. Rabatten ökar eller?
SvaraRaderaVerkar vara hemskt liten omsättning idag om jag järmför med Q406 och Q107.
För tillfället räknar jag på ett substansvärde om 162,50. Substansrabatten räknat på stängningskursen, 157,50, blir då ca 3%. Det är alltså lägre rabatt än när jag skrev inlägget. Några innehav har haft en riktigt tråkig vecka, även om dom flesta rekylerat upp skapligt senaste dagarna. Jag tror dock fortfarande på Öresund och skulle inte avråda någon från att köpa i dagsläget.
SvaraRadera