2007-08-16

Ränteras

I kölvattnet på börsraset kan vi också hitta ett rejält ränteras. Femårsräntan, på den riskfria statsobligationen, är hittills idag ner med 14 punkter. Sen räntetoppen för en dryg månad sen har den sjunkit med nästan en halv procentenhet. Lyckos alla dom som gick på tipsen om att det var dags att binda som stod som spön i backen då... Det har varit knäpptyst på den fronten senaste tiden dock!

Är det förresten inte dags för landets alla bolåneinstitut att sänka sina långa räntor snart? Bostadsobligationerna har förvisso inte sjunkit lika mycket som statsobligationerna, men fram till igår hade den femåriga räntan där åtminstone sjunkit med 21 punkter sen den 17/7. Och mer lär det bli idag.

Räknar vi lågt med att den skulle ha sjunkit med 25 punkter senaste månaden så betyder det 2.500 kronor per miljon och år. Eftersom bindningstiden här är fem år blir det alltså 12.500 kronor per lånad miljon. Bankerna tjänar alltså 12.500 kronor per utlånad miljon för lån som tecknas nu gentemot för en månad sen. Pengar som jag tror att dom flesta nyblivna husägare skulle kunna hitta på betydligt roligare saker för än att göda sin bank.

Nuvarande situationen borde dock vara idealisk för att få bra ränterabatt om du vill binda. Mer om det i artikeln Att välja bank på Kapitalnet. Trist dock att man ska vara tvungen att ringa och pruta för att få en rimlig ränta.

Fortsatt kraftigt räntefall (DN)

3 kommentarer:

  1. Diversifierad: Hur är det egentligen med räntan? Du skriver att den verkar gå ned, men på Ett Äpple Om Dagen läser jag (2007-08-07) i artikeln om Subprime att räntorna stigit även för lån till de med god kreditvärdighet. Som jag ser det skulle man kanske kunna uttrycka det som att den fiktiva penningmängden minskat/minskar.

    SvaraRadera
  2. LeoB: I USA flydde under en period investerarna från alla slags obligationer relaterade till bostäder. Det gjorde att räntorna på bolån gick upp trots att amerikanska marknadsräntorna gick ner.

    Här i Sverige har, som jag skrev, bostadsobligationerna inte fallit lika mycket som statsobligationerna, men här har dom ändå fallit - ungefär 25 punkter senaste månaden.

    SvaraRadera
  3. Håller med! Räntenettot för de svenska bankerna ökar nu tydligt. Bundna räntor borde kunan gå att sänka även om jag tror varje bankkontor är lite skärmd av kreditförlusterna i USA.

    Ett gissel är nu också att det har blivit i mitt tycke väldigt tydliga inflationstendser senaste tiden. Matpriser, bättre sysselsättning, stora reallöneökningar mm.

    Personligen hoppas jag att Riksbanken struntar i senaste tidens oro och ägnar sig åt att mildra inflationstendenserna och framförallt mildra den enorma kredittillväxten som Sverige just nu har. Ökade lånesummor till hus och lägenheter, ökat kreditkortssummor, all time high på bilkrediter....nuvarande ökningstakt är inte hållbar det finns ingen fundamenta i att ex. bostadsrättspriserna ökat med drygt 20% sista året (borde varit 5-10%).

    Jag skulle gärna se två stycken räntehöjningar på 25 punkter under hösten för att bromsa denna utveckling för att skapa en stabil situation på lång sikt och undvika att de blir stora prisfall på främst bostäder om något år. Då kan det bli otäckt.

    SvaraRadera