2007-09-08

Att bo i Mälardalen - GDS

Få kan väl ha missat rapporten Att bo i Mälardalen som Swedbank publicerade i torsdags. Där jämförs ekonomin för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i 18 kommuner runt Stockholm. Jag tänkte först presentera rapporten i korta drag och sen Göra Det Själv.

Rapporten
Överlägset störst inverkan har huspriset. Från 5,1 mille på Lidingö till 1,05 mille i Kungsör. Ingen större överraskning att dom i slutänden kommer fram till att det är billigast i Kungsör.

Villan dom räknat med är deras Sverigevillan, en fiktiv villa som sen värderats av mäklare i dom olika kommunerna. Villan är på två plan, byggd 1980 och mäter 140 kvm. Tomten är på 500 kvm. Mer detaljer samt priser för alla Svergies kommuner hittar ni här.

Vidare tar dom genomsnittsinkomsten för sin genomsnittsfamilj i respektive kommun och räknar ut hur många årslöner som krävs för att ha råd att köpa en Sverigevilla där. Dom högre inkomsterna i dyra områden väger inte på långa vägar upp dom höga huspriserna. Trots att snittparet i Kungsör bara tjänar 40.290 per månad medan ett par i Täby tjänar 58.830, nära 50% mer, så måste Täby familjen punga ut mer över dubbelt så många årslöner för sitt hus.

Sen räknar dom ut inkomsten efter skatt i kommunerna och lägger till två barnbidrag för att få fram en disponibel inkomst. Nu är Täbyfamiljens siffror nere i 43.080 och Kungsörsparet har 31.390 kronor att disponera. Täbyfamiljen har här alltså 11.690 kronor, eller 37%, mer.

Från det börjar dom sen dra av det ena efter det andra. Först till rakning är boendekostnad.
För lån och finansiering har dom räknat som följer. Alla lån är bundna fem år.

15% handpenning
10% topplån, amorteringstakt 10 år, ränta 6,23 %
25% bottenlån, amorteringstakt 30 år, ränta 5,23%
50% bottenlån, amorteringsfritt, ränta 5,23%

Även ränteavdraget på 30% av räntekostnaden (21% för räntekostnad översigande 100.000 per person) har räknats med. Dom drar sen av driftkostnaden inklusive fastighetsskatt och försäkring, och vips så var Täbyborna fattigare. Då Kungsörborna bara betalar 8.440 kronor per månad för att finansiera sitt boende har hela inkomstskillnaden ätits upp. I Täby betalar dom nämligen 20.210 för samma sak - en skillnad på 11.770 kronor per månad.

Efter det fortsätter dom genom att dra av barnomsorg och övriga nödvändiga utgifter. En rolig detalj här är att Kungsör som inte har någon kollektivtrafik därmed belastas med 0 kronor per månad för det utan att få något tillägg i bilkostnaderna.

När dom dragit av det så har dom kommit fram till slutprodukten, kvar efter nödvändiga utgifter. Här har Kungsörborna kvar 8.500 och vinner därmed hela undersökningen. Täby klarar sig ändå hyffsat och tar sig in på fjärdeplats, tack vare undersökningens högsta inkomster. Dom har kvar 7510 kronor. Värst går det för stackars Lidingöborna som går back 190 kronor varje månad. Dom räknar också ut hur stor del av den disponibla inkomsten som blev kvar. Räknar man så går det inte lika bra för Täby som får nöja sig med en placering i mitten med sina 17%. Vinnare är fortfarande Kungsör med 27%.

Gör Det Själv
Det om det. Nu till det roliga. När man vet metoderna dom räknar med är det ju enkelt att räkna ut sina egna värden. Det är vad jag roat mig med idag på dagen. Vill du göra samma sak så klicka på länken längst ner för att få fram hela rapporten och följ den steg för steg.

För villapriset tog jag så klart vår egen köpesumma. För inkomsterna tog jag så klart våra egna. För oss tar det då 3,9 årslöner för att köpa vårt hus.

Vidare tog jag så klart vår inkomst efter skatt och la bara till ett barnbidrag då vi bara har ett barn. Jag räknade också med vårt låneupplägg, vår ränta och vår amorteringstakt. När det var dags för driftkostnader, försäkring och fastighetsskatt blev det så klart också egna siffor. När allt var räknat framgår det att vi lägger 36% av vår disponibla inkomst på boende, vilket står sig väldigt bra i jämförelse. Mycket ligger väl i att vi har rörlig ränta på 4,1% (efter gårdagens höjning) istället för dom 5,23% som undersökningen räknat med.

Resten av undersökningen är inte så givande. Jag använde i princip standardvärdena förutom att jag bara betalar för en dagisplats och slängde in vår egen bilförsäkringspremie. För kollektivtrafiken använde jag siffran 620 eftersom vi bor i Stockholms län.

Knyter jag sen ihop det hela så visar vi oss ha 30% av vår disponibla inkomst kvar efter nödvändiga utgifter och slår därmed även Kungsör. Vi har det alltså bättre än dom som har det bäst. Happy happy, joy joy!

Att bo i Mälardalen (Swedbank)
Betydligt billigare leva i Mälardalen än i Stockholm (DN)
I Kungsör lever du billigast (DN)

2 kommentarer:

  1. Kalkyler som dessa skall man till viss del ta med en nypa salt även om dom är väldigt bra. Att amortera sina lån är alltid bra enligt mig även om man själv har en stabil situation idag. Ju bättre buffert destobättre.

    Jag kan se på mina föräldrar som idag är omkring 50 (dom fick mig väldigt tidigt) som lagt det mesta av sitt sparande i amortering och idag inte har några lån kvar alls på sitt hus och då får ett väldigt stort överskott varje månad och en fantastisk livskvalité.

    Vad som är oroande i Swedbanksrapport är att allt fler hushåll lägger allt mer pengar på sina hem. Boindexet har man använt under många år och de sista åren har kurvan pekat rakt upp. Vad som också pekar rakt är är amorteringstiden som har förlängst betydligt och Sverige är idag en av länderna i hela världen som är högst skuldsatta i sian fastigheter och har längst amorteringstid.

    SvaraRadera
  2. Tjena Cristoffer! Hoppas allt är bra med dig.

    Jag är helt på din sida. Framförallt när kalkylen görs på genomsnitt istället för på individen är den tämligen värdelös. Jag raljerade så sent som förra veckan över boindex-publikationen som visade på att storstadsbor inte har råd med sina hus. Om man gör kalkylen på sig själv är den dock betydligt bättre.

    Att amortera är också något jag håller med om. Jag räknade ut vad vi skulle haft för amorteringstakt med det upplägg som användes i undersökningen, och kom fram till att vår takt var högre än det. Också något att tänka på när man gör kalkylen på sig själv...

    Att vi lägger mer på boende senaste åren tycker jag inte är så alarmerande. Räntorna har ju gått upp, så det är naturligt. Dom jag personligen känner till har ändå inte några problem att klara sina lån utan har haft marginaler för det. Jag såg däremot nån webbundersökning där 14% sa sig inte klara fler räntehöjningar efter den i fredags. Det är läskigt!

    SvaraRadera