2007-09-30

Spara till barn

Har funderat en del över sparande till barn idag. Så länge du bara har ett barn är det ganska bekymmersfritt, men har du flera är det viktigt att det blir jämlikt. Vi har bara ett barn än så länge och vi har hittills inte haft något sparande åt honom. Självklart sparar vi dom pengar han får i gåvor, men inget utöver det. Vi börjar dock fundera på att göra det nu, vilket födde mina tankar. Det är dock långt ifrån osannolikt att det blir ett barn till så småning om, så därför ville jag komma på en bra modell nu när vi tänkt börja spara åt honom.

Jag har tänkt ut två modeller. En väldigt statisk och en väldigt dynamisk.

Den första är att bestämma en andel av prisbasbeloppet som sparas månadsvis till respektive barn under en vis given period. Säg t.ex. 1% av prisbasbeloppet från födsel till 20-årsdagen. Att ha det som en andel av prisbasbeloppet istället för en statisk summa är så klart för att senare barn ska kompenseras för dom ökade kostnaderna i samhället. En hundralapp idag är ju ganska stor skillnad mot en hundralapp för 20 år sen. Nackdelen med modellen är att den är så statisk. Får man det sämre ett tag på grund av sjukdom eller annat så blir det direkt orättvist om man går in och sänker avsättningarna till barnen. Detsamma gäller om man får det bättre och skulle vilja ge barnen lite mer. Svängningarna på börsen kan ju också göra att vissa barn får mer och andra mindre. Annars är idéen väldigt enkel och rättfram. Se bara till att sätta av en tillräckligt låg peng för att ha råd att ge den till fler i förlängningen!

Min andra idé är att spara till barnen i en gemensam pott. När barnet sen ska köpa sig en lägenhet får man räkna av barnets del av potten genom förhållandet mellan dess ålder och summan av samtliga barns åldrar. Har vi en 20-åring och en 10-åring så får han alltså två tredjedelar (20/(20+10)) av summan vi sparat ihop till dess. Resten ligger kvar och väntar på 10-åringen, och senare tillskott i potten går även dom oavkortat till den yngre. Modellen har många fördelar, men det är just vid uttaget som det kan bli fel. Det enklaste är kanske att sätta ett tak på hur länge barnen får andelar i potten, t.ex. 20 år. Har alla barn passerat 20 innan någon tagit ut sin andel så blir det helt lika delar. Fördelarna annars är ju att man kan spara hur mycket man vill när man vill utan att det blir orättvist. Inte förrns någon har cashat in i alla fall... Efter det kanske det är bäst att sätta upp någon form av regelverk för det fortsatta sparandet. Eller så får den som plockar ut sina pengar finna sig i vad som än framtiden har att komma med.

Vad tror ni? Vilken modell tycker ni låter bäst? Ser ni några fel i mina resonemang?

7 kommentarer:

  1. Hehe, jag trodde jag tänkte mycket på ekonomi, men du går helt enkelt ett steg längre.

    Jag och min sambo har ett barn ihop och lägger totalt 500kr i månaden som läggs in i ett fondsparande på SEB. En sak man ska tänka på är att man aldrig vet vad ens barn tänker göra med pengarna när de fyller 18 år. Hur gott man än tänker om sitt/sina barn så finns det olika sätt att göra utbetalningarna på. Antingen så får de göra vad de vill med pengarna som ligger i fonden när de är 18 år, eller så kan man komma överens med banken om att pengarna inte ska betalas ut allt på en gång. En annan variant är att spara i ens eget namn och sen ge bort pengarna som en gåva när barnen är "mogna" att kunna ta hand om dom och förstår pengarnas värde. Som förälder vill man ju hellre att pengarna kanske går till körkort, bil, bostad än till andra mindre lämpliga saker...

    SvaraRadera
  2. Hej Bobby.

    Har ni några funderingar på om det blir ett barn till? Hur tänkte ni göra med sparandet till det då?

    Angående i vems namn pengarna ska sparas är min tanke att pengar som barn får som gåvor till jul och födelsedagar m.m. sparas i barnets namn och står det fritt att använda. Dock med en viss form av moderation från föräldrar så det inte blir glass och vattenpistoler av det. Det sparande som jag skriver om här har jag dock tänkt spara i mitt namn. Kanske helt utan barnets vetskap om att pengarna ens finns - tills det börjar bli dags.

    SvaraRadera
  3. Nej, jag har faktiskt inte tänkt ut något bra sätt ang. hur man ska göra när man får fler barn, men ditt inlägg var intressant, får börja fundera på hur man ska göra, om man nu får fler än ett barn.

    SvaraRadera
  4. Tycker "potten" verkar bra. Men bestäm istället en ålder när pengarna ges till barnet, t ex 20 kanske är bättre än 18, så är det lättare att beräkna hur mycket barn 1 ska få ur den när den gör sitt uttag.

    Istället för prisbasbeloppet kan du väl lägga på en statisk "inflationsprocent" per år istället? Alltså, du kanske börjar med att spara 500/månad, nästa år sparar du 500*1,25 eller hur mycket inflationen nu kanske är och så vidare.

    SvaraRadera
  5. Vi sparar 500 kronor i månaden till våra 2 barn på ett konto som inte står på barnen. Det ska inte knarkas eller köpas båge för de pengarna. :-)

    De ska inte ens få reda på att kapitalet står till deras förfogande en vacker dag. Det beror på läget då.

    Men som sagt, kontot är ett och min tanke är sådan att fortsätta spara till barnen även efter 18 års ålder. Det ska kanske studeras, skaffas bostad eller annat som dessa pengar kan användas till. Så vid uttag av en summa till ett barn bokför jag procentuellt avdrag. Så kanske sonens del blir 55 % och dottens 45 % och detta följs av värdeutvecklingen.

    SvaraRadera
  6. Låter ganska mycket som min idé #2 tycker jag. Det är nog också den idé jag tror mest på. Jag gillar handlingsfrihet vilket den ger. Fritt fram att ända sig under tidens gång om jag kommer på några bättre idéer. Dessutom är det enklare att förvalta pengarna på annat sätt än kontosparande med en enda klump. Jag kommer nog satsa på månadsinsättningar i HQ Total till att börja med. När det blir tillräckligt med pengar sparade kanske det blir att växla över en del till aktier.

    SvaraRadera
  7. Det här var intressant!

    Jag skrev ner mina synpunkter i en artikel som jag kallar Spara till barn som till dig själv!

    SvaraRadera