2008-02-06

Handelsbanken gör en fuling

När jag fick min låneavi idag så upptäckte jag att Handelsbanken uppenbarligen höjde sin rörliga utlåningsränta med 10 punkter den 29 januari. Den rörliga ränta som inte listas någonstans, som "i princip" ska följa Riksbankens ränta fast en bra bit högre. Den som man kan få bra rabatter på sen. Den bra ränta jag har haft på 4,35 % har alltså blivit 4,45 % utan att Riksbanken ändrat någon ränta. Min deal med Reporäntan + 35 punkter har alltså blivit Reporäntan + 45 punkter tack vare ett "i princip".

Är det av anledningar som den här som den olistade rörliga räntan ligger så väldigt mycket över Riksbankens ränta, utan rabatter? För att bankerna fular på 10 punkter då och då och ökar sina marginaler? Ska bli intressant att se vad som händer efter räntebeslutet från Riksbanken i nästa vecka... Ska Handelsbanken hålla på så här ges det tillfälle att byta bank! Det ges definitivt tillfälle att ringa min bankkontakt imorgon i alla fall.

Har Googlat lite i ämnet och upptäckte till min förvåning att Nordea höjde lika mycket samma dag samt att Swedbank höjde med 11 punkter igår... Är det någon som förstår vad dom pysslar med? Är det kartellbildning för att stärka utlåningsmarginalerna?

5 kommentarer:

  1. SEB gjorde precis samma på min rörliga. Vi var överens om 4.50% i början av januari, men nu kom avin hem med 4.60%...
    Jag berättade för det att det var något som var galet och att de fick se till att fixa det lite kvickt. :)
    Vi får se vad de säger.

    SvaraRadera
  2. Utlåningsräntorna är inte baserade på reporäntan. Just därför sker det ofta små justeringar även mellan Riksbankens möten.

    Utlåningsräntorna följer istället STIBOR ("referensränta som beräknas som ett genomsnitt av de räntor som banker ställer till varandra för utlåning").

    STIBOR följer naturligtvis reporäntan i viss mån, men justeras också när bankerna väntar sig kommande höjningar eller sänkningar.

    SvaraRadera
  3. Marknadsräntorna har stigit lite sista veckan..

    SvaraRadera
  4. Man får lov att hålla efter banken och förhandla hela tiden. Spelar ingen roll att man förhandlat till sig bättre räntor, tar man det lugnt och inte "är med" de rörliga räntorna, eller för all del förslagen när bundna lån ska sättas om, så missar man rabatterna man förhandlade till sig förra gången. Fullständigt opålitliga är de. Ockrare ;).

    SvaraRadera
  5. Markus: Jaså, SEB också? Då var dom alla fyra då... Berätta gärna vad dom svarar!

    SvaraRadera