2008-05-09

Sagt och gjort

Igår sålde jag merparten av HQ Sverigefond och köpte Investor A för pengarna. Eller, för motsvarande mängd pengar från min buffert snarare då det kommer dröja någon dag till innan jag ser röken av likviden från försäljningen. 144,50 per styck gav jag för aktierna.

Nu är det bara en liten skvätt på strax under 5 ooo kvar i fonden. Tanken är att sälja av där ifall sparandet stiger till över halva husägandet, allt enligt min strategi för sparande.

5 kommentarer:

 1. Smart drag att gå in i Investor. Funkar bra som sverigefond.

  Hälsningar,
  Johan

  www.ekonomisajten,com

  SvaraRadera
 2. Hej Johan!

  Håller nog inte med om att Investor funkar bra som Sverigefond, däremot kompletterar Investor min portfölj väldigt bra, som jag skrev här.

  Investor är dock till 80% fem bolag så ensamt tycker jag inte att diversifieringen är tillräcklig.

  SvaraRadera
 3. En intresasnt frågeställning hur mycket diversifiering som man bör eftersträva?

  Desto bredare portfölj desto större sannolikhet att man får en portfölj som utveklas precis som index och med mindre chanser att avkasta bättre än index.

  För min egen del har jag satt upp "gränsen" att ha max 10 olika bolag varav något/några investmentbolag. Om jag vill köpa in mig i något nytt bolag måste man således sälja något annat. Personligen tror jag inte det är en framgångsfaktor speciellt inte för mindr eplacerare att ha många små poster med någon enstaka börspost. Bättre då att allokera i "större kakor". Inte minst för att det då blir billigare med förvaltningen.

  SvaraRadera
 4. Mmm, helt klart en intressant fråga. Enligt The Intelligent Investor vill jag minnas att 10-30 bolag rekommenderas.

  För den som inte vill jobba aktivt med portföljen menar dessutom Jason Zweig, kommentatorn till boken, att en indexfond är att föredra då det är spekulativt att tro att du kan slå index genom att handplocka på måfå. För den som gillar själva handplockandet rekommenderar han att ha 90% av kapitalet i en indexfond och plocka med resten för att få det roliga.

  Själv får jag väl säga mig ha handplockat i det närmaste på måfå. Jag tycker det är roligt. Att bara handplocka 10% av kapitalet skulle inte vara roligt då mitt kapital är för litet. Jag har istället valt att komma upp i drygt 10 bolag för att uppnå lämplig diversifiering. Med senaste köpet i Investor fick jag ju i princip småposter i fem bolag och räknar man Investor som fem så ha jag 15 bolag nu. Det tycker jag känns ganska lagom.

  SvaraRadera
 5. Håller med hellre färre än fler bolag i portföljmen men med godtagbar diversifiering.

  Det roliga börjar ju när man kommer upp i betydligt fler börsposter än när man i början kanske köper en eller två börsposter i ett bolag.

  SvaraRadera