2008-07-14

Likgiltigheten slår in

Den stora långa nedgången på börsen börjar nu än en gång göra mig likgiltig. Senast det hände var någon gång under 2002. "Fyndköpandet" visade sig bara bli ytterligare förluster då nedgången bara fortsatte. Det jag hade fick vara kvar och jag fortsatte månadsspara men ägnade inte mer energi åt börsen på ett par år.

Mina första 100 Ericsson köptes runt hundralappen och sen "fyndköpte" jag 100 till vid 58 eller så. Som dom flesta vet visade det sig vara ett ganska dåligt fynd då den sjönk vidare mot fem kronor...

Jag var under likgiltigheten ändå med i Ericssons nyemission och fick dessutom tilldelning på en (1) aktie som inte hade tecknats med företräde - pris 3,80 kronor. Tur det inte utgick courtage på det! Jag hade då 401 Ericssonaktier, vilket kändes lite väl ojämnt, och köpte därför upp mig till en en halv börspost á 2000 stycken efter nyemissionen. 599 nya alltså, till en kostnad av ungefär 3000 kronor. Jag sålde sen alla 1000 inför husköpet för någonstans 26-27 kronor och lyckades därmed faktiskt gå med vinst trots mitt gamla "fyndköp".

Jag var också med på ett antal mindre lyckade nyemissioner i Switchcore, Technology Nexus och andra tidigare lärdomar. Därför ser min portfölj ut som den gör idag, primärt bestående av stora "trygga" bolag som faktiskt tjänar pengar. Förhoppningsbolagen har fått ge vika och det är jag väldigt glad åt idag.

Mitt månadssparande blev dock en succé efter alla fyndköp på vägen ner. Trots att det påbörjades när börsen stod på topp år 2000 var min HQ Sverigefond upp med runt 100% som bäst. Nu är den dock nere på +18,34% efter senaste tidens utförsbacke... Det mesta är dock redan sålt som den trogne läsaren vet. Carlson Asian Small Cap var upp ännu mer som bäst men har kraschlandat rejält och av den uppgången är nu bara 3% kvar. Även där har jag sålt av en del på toppen men har kvar en betydligt större del än i Sverigefond-fallet.

Vis av det kommer jag definitivt inte lägga om mitt månadssparande till säkrare placeringar, så som räntefonder eller bankkonton. Snarare kan jag komma att kompletera det med ytterligare småköp mitt i månaden om nedgången under månadens första veckor varit kraftfull.

Vidare måste jag bara påpeka vilken intressant vecka vi har framför oss. I egna portföljen är det inte mindre än fyra bolag - SKF, Fortum, HQ och Husqvarna - som rapporterar, och dessutom fem av åtta av Investors kärninnehav - SEB, Electrolux, Atlas Copco, Husqvarna och Saab. Går det åt pipsvängen nu blir det nog likgiltighet framöver - annars kanske intresset tar fart igen!

8 kommentarer:

  1. Tillämpar man trendföljande och systematisk trading blir man också likgiltig för börsen, men på ett positivt sätt. Jag har all respekt för att man har olika filosofi, men trendföljning är i mina ögon en alldeles för underskattad teknik. Med de gamla klassiska deviserna att följa trenden, låta vinsterna växa och kapa förluster kommer man väldigt långt och slipper perioder av likgiltighet då "värdeaktier" stagnerar eller faller.

    Den som månadssparat i en indexfond för OMX-index sedan 1999-12-31 hade till idag fått en genomsnittsvärde på 890. Hade man startat i juni 2003 hade snittvärdet varit 898. Idag står index i 826...

    Visst kan man ha tur och växla över eller lösa in vinster från långsiktiga placeringar, men risken är för mig alltför stor att marknaden bestämt sig för att gå sur lagom till dess att man tänkt dra nytta av en längre uppgång.

    SvaraRadera
  2. Hej Onsdagsfonden!

    Vi tycker verkligen precis tvärt emot varandra! Jag ska dock erkänna att jag varit inne på din linje tidigare, men gubben Graham fick mig på andra banor. Det du förordar skulle jag kalla för spekulation och jag tror mer på att investera.

    Dom bästa investeringarna gör du när ingen annan tror på det du köper, men det förutsätter så klart också att dom trodde fel! Graham menar dock även att börsen i regel överreagerar. I dåliga tider handlas börsen ner för mycket och i goda tider handlas den upp för mycket. Det är därför det är så långt mellan topp och botten.

    Jag skulle vilja mena att vi kommit in i området som innebär "för mycket nedhandlad" nu då hela världen samtidigt vill vikta ner aktiebenet. Jag fortsätter därför köpa på mig aktier och aktiefonder och tror att det kommer att visa sig vara en bra strategi inom något år.

    SvaraRadera
  3. Ett bra sätt att bekämpa likgiltighet är att lägga ner månadssparane i fonder. regelbundet sparande gör sig bäst på ett konto med hög ränta anser jag. öronmärk dock pengarna för investeringar i aktier och när "läget kommer"skall man självklart investera.

    Tänk dock på att vinsterna från aktier inte kommer från att köpa och sälja aktier utan det långsiktiga värdet kommer från att aktier är en levande organism där aktieägarna får ta del av bolagets tillgångar och alla framtida vinster fram till den dagens företaget inte finns mer.

    SvaraRadera
  4. Hej Cristoffer!

    Intressant att du inte tycker att jag ska månadsspara i fonder, det som gick så bra senast. På vilket sätt tror du att det skulle hjälpa likgiltigheten?

    Just det där med "läget kommer" är ju det som är omöjligt att förutse, och det som är den stora vinsten med månadssparande... Oavsett när vändningen kommer så var man med.

    SvaraRadera
  5. Jag ser fortfarande ingen direkt skillnad mellan att investera och spekulera. I båda fallen vill du göra en god affär, låt vara i olika tidsperspektiv. Grahams definitioner tycker jag känns märkliga. Hur kan någon i förväg avgöra vad som ger trygghet för kapitalet och tillfredsställande avkastning? Vi agerar alla på en osäker marknad och måste utgå från att de beslut vi tar kan slå åt olika håll.

    Men det är egentligen bara hårklyverier. Det som räknas är hur man förvaltar sitt pund, och där verkar ju Graham fullständigt ignorera position sizing, eftersom han anser att en av spekulantens största risker är att att använda mer pengar än man har råd att förlora. Oavsett om man är en "investerare" eller "spekulerare" så har man inte råd att satsa allt på ett kort. Har man inga regler för hur mycket av kapitalet man ska satsa i varje position så är man rökt oavsett ansats.

    Vad gäller månadssparande hänvisar jag till mina exempel som belyser att det inte alls är givet att ett månadssparande är en framgångsrik väg, man måste ha tur med timingen där också. Skillnaden mellan ett lyckosamt och ett misslyckat månadssparande kan i mina ögon hänga på trendfilter och position sizing.

    SvaraRadera
  6. Hej igen Onsdagsfonden! Det är inte bara tidsperspektivet som skiljer utan primärt varifrån förtjänsten ska komma. Den som spekulerar söker vinsten i aktiens utveckling och den som investerar i företagets utveckling. Att ta del av börsens flukturationer eller ta del av företagets vinst.

    Vidare tycker inte Graham att man ska satsa allt på ett kort, han menar att man inte ska lägga pengar på börsen som man behöver till annat. Han rekommenderade någonstans i boken en portfölj på 10-30 aktier.

    Angående månadssparande och trendspaning är det snarare värdering än trend jag tycker är viktigt. När värderingen är låg månadssparar jag gärna lite mer, oavsett nedåtgående trend som nu, och när värderingen är hög säljer jag gärna av lite för att utjämna förhållandet mellan kapital på och utanför börsen.

    SvaraRadera
  7. Hej. Ta en titt på det här inlägget så ser du att det kan dröja väldigt länge innan ett månadssparande går på plus om man börjar vid fel tidpunkt:

    http://frianyheter.blogspot.com/2008/06/p-lng-sikt-gr-aktier-upp.html

    SvaraRadera
  8. Om du inte har bidragit med riskkapital så är det ingen skillnad mellan att investera eller spekulera. Du kan inte få tilldening av företagets vinst på annat sätt än via aktiekursen, förutom för utdelningen. Denna brukar ju dock i allmänhet vara ganska låg och ett sämre alternativ som lång placering.

    Spekulation eller investering är för mig fortfarande bara en språklig skillnad, i praktiken handlar det om tidsperspektiv och placeringsstrategi. Varför ska det vara finare att tjäna 200% på 20 år än 20% på ett år?

    SvaraRadera