2010-07-10

MPK - Miljöpartiet Kommunisterna

Läste precis att Miljöpartiet vill förbjuda nya köpcentrum i fem år framåt. Så sa åtminstone rubriken så jag trodde att det var någon kreativ rubrikmakare först, men det verkar vara precis det dom vill. I vårt fria samhälle vill dom förbjuda nya köpcentrum för att dom vill ha "grönare och roligare städer". Dom menar vidare att köpcentrum som byggs utanför stan gör oss bilberoende.

Jösses! Kan vi snälla få handla var vi vill? Jag menar dessutom att det är miljövänligt att vi har allt på en plats så vi slipper köra omkring till alla ändar av staden. Att bilarna, både vi som handlar och alla transporter, dessutom gör sina uppsläpp utanför staden känns också rätt bra. Fast det är kanske inte lika roligt...

Bilen är dessutom rätt bra när man ska få hem saker. Fast det är klart, MPK:are köper väl mest Café Latte och vegetarisk sushi, så dom behöver väl inte bilen för att få med sig något hem. Skulle dom köpa möbler någon gång går det säkert att få hemkörning - sen kan dom ju alltid blunda när leveransen kommer så slipper dom se den hiskeliga bilen. Inte heller är det så jobbigt att få med sig matkassen till singelfamiljen i centrala Stockholm. Det är inte för inte som MPK har sitt starkaste stöd i storstäderna medan landsortsbefolkningen vänt dom ryggen sedan länge.

10 kommentarer:

 1. I Norge har det för värt problem med etablering av store köpcentra långt borte från der folk bor.

  Det enda sättet at ta sig dit er med bil, och det er inte hållbart i längden.

  SvaraRadera
 2. Anonym 1: Varför är det inte hållbart? Kommer kunderna dit och verksamheten gör vinst så vill jag påstå att det är hållbart.

  SvaraRadera
 3. Jag vill ha lite av det rökat som miljöpartisterna röker!

  Weeehaaa!

  SvaraRadera
 4. Anonym 1/2: Så egentligen handlar det om att du tycker att det är orättvist att dom som inte har bil får svårare att handla?

  Utöver företaget gör nog väldigt många av kunderna vinst, annars hade dom nog inte åkt dit. Kostnaden för lokalen blir avsevärt lägre vilket gör att priserna kan vara lägre - det är liksom därför dom ligger lite utanför. Vet inte vem du menar förlorar egentligen.

  Vad har ni för konstig lag i Norge som gör att skattebetalarna betalar företags förluster förresten?

  SvaraRadera
 5. Anonym 3: Är det du, Lars?

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att det är tråkigt med alla nya shoppingcentra som ploppar upp överallt. Samma affärer i allihop, samlade i identiska omgivningar. Jag ser hellre att de i många fall döende redan existerande centra befolkas med nya affärer. Varför kan vi inte handla där?
  Men att lagstifta mot det tycker jag inte att det borde behövas.

  SvaraRadera
 7. För att bygga dessa köplador med alla p-platser går det åt massor med mark, se t.ex. Linköping som i allt raskare takt asfalterar sverges bästa åkermark. Hur långt tänker man? Billigt att bygga på åkrar? Vem tar konsekvenserna av minskad livsmedelsproduktion? Diversifierad! Måste man inte räkna in ALLA korstnader för köpladorna?
  KalleKid

  SvaraRadera
 8. David: Jag håller med, helt och hållet. Att lagstifta mot det är dock förkastligt, precis som dom flesta regleringar. Politiker ska inte lägga sig i sånt dom inte har med att göra. Var affärer öppnas och var medborgarna väljer att handla har dom inte med att göra - så vida dom inte bygger i något skyddsområde eller så förståss, men det är inte vad det handlar om här.

  SvaraRadera
 9. KalleKid: Så stora köpcentrum och så stor mängd byggs det knappast att det gör någon större skillnad på landets spannmålsproduktion... Dom flesta jag stött på har dessutom byggts i gammal skogsmark som inte gjorde någon människa mättare. Är det bättre att bygga i stans parker, eller är det bostadshus som ska rivas?

  SvaraRadera
 10. Nej, alla köp centrum bör förbjudas. då de bara är kapital som suger ut oss vanliga mäniskor och dessutom är det inte bra för miljön. bästa är med lokala butiker som skapar maten åt dig så du kan köpa äppelsiner, tomater, bönor, tofu nära dig.

  inte hållbart åka med stor bilar till stor köp centrum. dessutom så har man ac i köpcentrum vilket man inte har mindre butiker vilket också är något som inte är miljö vänligt.

  du kan komma till vårat kollo och kolla vad vi röker anonym du är välkommen

  liza

  SvaraRadera