2010-07-01

Det har börjat...

Idag rapporterade Riksbanken den första räntehöjningen sen den starkt kritiserade höjningen i slutet av 2008. Nu, liksom då, rådde oenighet om räntehöjningen. Personligen är jag dock inte lika kritisk nu som jag var då. 0,25 %, som den var tidigare, är en synnerligen låg ränta, och i dagsläget är det inte så synnerligen dåligt läge att den är motiverad. 0,50 %, som den beslutades bli från den 7 juli, är också en synnerligen låg ränta, och det kommer säkerligen komma fler räntehöjningar succesivt under hösten och vidare om inte läget i ekonomin förvärras markant.

En intressant artikel i E24 igår påstår att detaljhandeln historiskt, tvärt emot vad man skulle kunna gissa, har gynnats i tider av räntehöjningar. Det är Enskilda Securites som i en färsk analys ska ha påvisat detta. Jag kan köpa det, det är väl egentligen inte så konstigt att man handlar mer när det går mot ljusare tider... Att vi får betala lite mer i räntor gör kanske inte så mycket när vi börjar tömma kriskassan.

Det skulle kunna tala för att det är köpläge i detaljhandelsbolag, så som MQ som jag sneglat på en del på sistone. När jag tittade på prospektet igen så noterade jag än en gång att MQ:s omsättning sjunkit dom senaste två åren jämfört med för tre år sen. Det skulle kunna passa bra med Enskildas analys, eftersom det varit räntesänkningar dom senaste två åren. Hade dock varit trevligt om dom hade tagit med längre historik än tre år i prospektet...

2 kommentarer:

  1. God kväll! Jag har följt din blogg ganska länge och tycker det är mycket roligt att det blivit lite tätare med inlägg det sista :) Jag har en ekonomiblogglista som jag nu lagt till denna fina blogg på hoppas du inte misstycker till det! Keep it up!

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Kul att du gillar det jag gör. Det inspirerar alltid att höra någon säga. Självklart får du lista min blogg på din lista.

    SvaraRadera