2010-07-07

Köp: H&M

Idag bestämde jag mig för vilka kläder jag skulle ha i min portfölj. I samband med MQ:s notering har jag ju skrivit en del om det, vilket gjorde att mitt sug för kläder i portföljen tändes igen, och med krisen i HQ har det även blivit plats för något nytt i portföljen. Det blev dock inte MQ som lades in i portföljen, utan giganten H&M. Tyvärr tog jag dom på 218,70, nära dagshögsta, men jag hoppas på bättre utveckling på längre sikt.

Det finns ett flertal anledningar. MQ är för litet för att passa en defensiv investerare. Dom är dessutom nynoterade och har ingen utdelningshistorik alls. Handeln i aktien har dessutom varit ganska svängig och ibland något suspekt. Aktien är möjligen billig, men det är svårt att veta. Jag tog därför det säkra före det osäkra och avvaktar med MQ.

H&M å sin sida är absolut inte billigt, men under 220 känns aktien ändå som köpbar. Då håller sig p/e åtminstone under 20 enligt analys från Placera.nu. Något som talade för köpet just nu är att dom i samband med rapporten, där försäljningsökningen var något av en besvikelse, guidade om att försäljningen i juni dittills hade varit väldigt bra. Jag vill minnas att det var likadant för ett år eller två sen, och när sen siffrorna för juni kom så gick aktien jättebra - trots att siffrorna i viss mån redan var kända. Det känns också bra att H&M gått sämre än generalindex på både 1 års och 3 månaders sikt, trots att jag inte kan tycka att firman i sig är värd det.

Jag ska också lista några andra, mer fundamentala, anledningar. En stark faktor för mig är H&M:s framskjutna placering på Global 100-listan, fjärde plats närmare bestämt. En annan är att dom faktiskt höjde utdelningen både 2008 och 2009 trots finanskrisen. Jag är också påverkad av bloggaren 40procent 20år och hans väldiga övertygelse för aktien. Dessutom läste jag någon intervju där nye vd:n, sonen till storägaren Stefan Persson, berättade att han pratar väldigt mycket med sin pappa om jobbet och uppenbarligen lyckats komma in i rollen rätt bra. Generationsskiftet känns därför avklarat och inget sådant hot kvarstår längre.

Viktigast är dock kanske H&M:s historik som visar att det är ett riktigt superbolag. Så väl omsättning som vinst har stigit vartenda av dom senaste 10 åren - säkert längre också, men jag har inte kollat längre bak än så. Vidare är skuldsättningen låg och soliditen urstark. Knappast någon nyemission närstående där...

Låt oss bara hoppas nu att den där dubbeldippen inte blir av, att Robert Prechter har helt fel, och att börsen fortsätter norrut mot forna höjder.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Skrev ganska nyligen ett nytt inlägg om H&M och 5% i direktavkastning kan vara verklighet redan nästa år!

  http://40procent20ar.blogspot.com/2010/07/vaxande-5-direktavkastning-redan-nasta.html

  mvh
  4020

  SvaraRadera