2010-08-12

Är jag verkligen Folkpartist?

För ett par månader sen skrev jag inlägget Folkpartist, javisst! efter att ha gjort DN:s partitest. I testet blev jag Folkpartist och när jag fick beskedet kändes det helt rätt. Efter dagens utspel från partiet är jag dock inte lika säker längre. Enligt något pressmeddelande, som jag tyvärr inte lyckas hitta själv, så vill FP skapa ungdomsdomstolar, införa straffet grovt sexköp och säger även nej till ett allmänt DNA-register.

Vad gäller ungdomsdomstolar så ska syftet vara att korta handläggningstiderna samt ha "hög kompetens i ungdomsärenden". "Några veckor för en ung människa som har begått brott kan vara en hel evighet", säger Johan Pehrson. Jag vill mena att det kan vara en evighet för en vuxen också! Jag skulle hellre se att man prioriterade förstagångsförbrytare i domstolen om man nu inte kan hantera alla skyndsamt. Vad gäller kompetenser så hoppas jag att vi redan idag har kompetenta kvinnor och män i våra domstolar.

Vad som innefattas av straffet grovt sexköp har jag inte hittat något om, men det verkar märkligt. Antingen har man väl köpt sex eller också inte? Det grova måste väl ha med något annat än själva köpet att göra? Det jag hittar är en gammal SvD-artikel där Birgitta Ohlsson menar att det är värre att köpa sex av ett "människohandelsoffer". Nu är inte jag så bra på sexköp, men är inte just att köpa sex en form av människohandel? Och för att inte haka upp sig på det, ska sexköparen då vara tvungen att forska i människans bakgrund på förhand för att veta om han gör ett vanligt brott eller ett grovt brott?

Slutligen så är jag för ett allmänt DNA-register. När DNA-tekniken nu finns och det lätt går att säkra DNA-spår vid till exempel våldtäkter ser jag ingen anledning till att inte ha det. Vissa tycker visst att det är integritetskränkande men jag ser inte hur. Det är väl bara dom som tror att deras DNA kan dyka upp i något brottsmål som har något att förlora på det, och jag ser gärna dom som förlorare i det brottsmålet...

3 kommentarer:

 1. "Har du bara rent mjöl i påsen..." kan användas till att motivera vilka integritetsövergrepp som helst. Är det OK att ha en GPS inopererad som loggar var du är varje minut? Hade varit kalas för polisen vid "helikopterrånet".

  Den här sortens uppgifter hamnar förr eller senare ALLTID i orätta händer.

  Antag att olika företag får tillgång till uppgifterna och nekar vård, sjukförsäkring, anställning eller skolplats till dina barn baserat på genetisk profil? (DNA-uppgifter för forskning släpptes till företag via politiskt beslut på Island, t.ex.)

  Antag att främmande makt kräver ut uppgifterna (genom EU-beslut) och ser att Hussein Jansson i Borlänge är brylling till en eftersökt "terroriststämplad" person. Under sin semester på Hawaii försvinner herr Jansson spårlöst. Eller blir i bästa fall bara nekad inresa.

  Vad som kan hända om vi får ett annat politiskt klimat ska vi inte gå in på, men fundera på det ett tag.

  Problemet är att den här sortens preventiv massövervakning ofta inte är något problem för terrorister eller grova brottslingar medan den kränker vanliga medborgares integritet. Att folkpartiet avvisar förslaget är ett tecken på att det finns ett uns liberala tankar kvar i partiet.

  SvaraRadera
 2. Delar Anonyms (ovan) åsikter till 100 procent! För faran ligger i om uppgifterna kommer i orätta händer. Och sådant händer...

  SvaraRadera
 3. Härliga konspiratoriker här! Själv har jag i alla fall inget emot att lämna mitt DNA till ett register, men så länge det är frivilligt tror jag inte att registret kommer innehålla speciellt många som polisen är behjälpta av i brottsutredningar... Ska registret kunna fylla det syftet bör det alltså vara obligatoriskt.

  SvaraRadera