2010-08-13

Husqvarna lämnar portföljen

I kölvattnet av dagens tidigare inlägg, Läskiga spöken, samt min gamla fundering om att ha en större andel av börspengarna i fonder istället från inlägget Aktar mig för aktier, sålde jag i eftermiddags mina Husqvarna-aktier. Närmsta framtiden får utvisa ifall pengarna används för att köpa fonder istället eller om jag går på dagens fundering att minska aktiebenet och därmed även säljer en del fondandelar för att komma hela vägen.

Det känns lite tråkigt. Jag gillar företaget Husqvarna, men jag gillar inte aktien. Företaget gör kvalitetsprodukter som behövs i både goda och dåliga tider - träd måste sågas och gräs måste klippas varken det är högkonja eller lågkonja. Med köpet av Gardena har dom dessutom bevattning som måste göras om gräset inte behöver klippas på grund av torka... Aktien däremot är dels extremt konjunkturkänslig och rasar så fort någon viskar dubbeldipp någonstans och dels är direktavkastningen tämligen kass.

Redan vid Q3 rapporten förra året började jag känna mig osäker på Husqvarna, då dom hade beslutat sig för att flytta tillverkning från Sverige till Polen och Kina. För ett par månader sen så förkunnade jag att Husqvarna var det bolag som låg närmast att åka ur portföljen och efter senaste rapporten andades jag ut och skrev att det var tur rapporten var bra, annars hade dom nog åkt... När dom nu rasat nära 10 % på en dryg vecka, mer än dubbelt så mycket som generalindex, utan att ha presenterat något negativt orkade jag helt enkelt inte längre. Dom tärde för mycket på nattsömnen och jag tog tag i saken och sålde medan jag ännu var med vinst. Mycket möjligt att dom vänder upp, men då får jag nöja mig med det lilla innehav jag har via Investor.

Tack vare att jag var med i nyemissionen förra året så gjorde jag en liten vinst när jag sålde, men inte mer än 21,64 % efter courtage och grejer. Jag fick också en utdelning på i runda slängar 2,5 % av anskaffningsvärdet innan dess så affären får väl ok ändå då den slår index under innehavsperioden (inköpt 080701).

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Naturligtvis skall man sälja om man inte känner sig komfortabel med sitt innehav, men eftersom jag har tänkt i motsatt bana - att köpa Husqvarna - kan jag inte låta bli att kommentera.

  Mina funderingar går i banan att i samband med att Electrolux effektiviserade sin produktion - lade ner en hel del fabriker i Svergige och Tyskland och öppnade fler i låglöneländer så kom det ett par kvartal senare riktigt trevliga rapporter. Naturligtvis var inte dessa rapporter enbart en effekt av att man kapade kostnader. En annan anledning var säkert att man gjorde bordsdammsugare med förlängt skaft i olika färger, alltså bra produkter som folk var beredda att betala mycket för.

  En annan anledning till att jag är lite sugen på att köpa är att Fredrik Lundberg sitter som ganska stor ägare, vilket brukar vara ett bra tecken även om det på inget sätt är någon garanti.

  Jag är absolut inte expert på Husqvarna och funderingen på att köpa Husqvarna är absolut inte någon djupare fundering så rätta mig gärna om jag har fel i ovanstående påståenden.

  Charlie

  SvaraRadera
 2. Förresten, anledningen till att jag drar parallellen med Electrolux är naturligtvis beroende på att Husqvarna är en relativt ny avknoppning från Elecxtrolux (vilket kanske inte alla känner till).

  SvaraRadera
 3. Hej Charlie! Jag tror också att det kan gå bra för Husqvarna på medellång sikt, men jag är inte övertygad. Det kan gå dåligt också, och osäkerheten fick mig att sälja. Jag tycker som sagt att Husqvarnas satsning på låglöneländer är riskabel. Jag tycker även att dom verkar fokusera för mycket på "riders" och självgående gräsklippare medan jag hellre sett ett bättre eldrivet sortiment.

  SvaraRadera