2010-08-28

Slutet för HQ

Det har gått två månader sen jag senast kände mig manad om att skriva om HQ. Då handlade det om att avvecklingen av tradingen var färdig och att det hade kostat mer än väntat. Idag fick jag anledning igen, mer om det om en liten stund.

Det hela började emellertid ytterligare en månad tidigare när HQ gick ut med att tradingen skulle läggas ner med en beräknad förlust på en halv miljard och att en nyemission skulle finansiera nerläggningen. Även om siffran var långt över vad jag förväntat mig var jag ändå glad åt att tradingen skulle läggas ner och bestämde mig för att öka i HQ.

Blott en vecka senare meddelades dock att kostnaden sannolikt skulle bli den dubbla och att dom sålde sin fondverksamhet till Öresund för att täcka akuta kostnader. Nyemissionen sköts på framtiden och skulle istället syfta till att köpa tillbaka fondverksamheten. Aktien rasade ännu mer, jag blev skitförbannad och skrev ett besviket inlägg om att jag sålde hela innehavet. Lite senare samma dag författade jag inlägget "HQ mot konkurs?". Vilket för mig till dagens nyhet...

Idag återkallades HQ:s banktillstånd och Finansinspektionen kommer ansöka om att bolaget sätts i likvidation på måndag. HQ arbetar därför för säljas eller fusioneras med annat bolag innan måndag morgon. Det finns tydligen något kryphål där... Ordförande Nachemson säger vidare att han är chockad och säger att dom hade "förväntat sig en varning och ett högt bötesbelopp", men inte det här. Om dom förväntade sig det hade det kanske varit trevligt att meddela det, när man är ett noterat bolag..?

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag är glad att jag sålde skiten!

9 kommentarer:

 1. Ja där gjorde du ett bra drag med dagens beslut, det gjorde tyvärr inte jag :(

  Jaja är väl bara att ta nya tag, men riktigt surt är det!

  SvaraRadera
 2. Jag äger en hel del Öresund, hur skall jag komma undan bäst anser du? Sälja till första bästa pris eller hålla?

  SvaraRadera
 3. Trading är svårt. Om det inte finns en ledning bestående av gamla traders är det omöjligt. I HQ verkar tradingen ha övervakats av gamla aktiemäklare vilka kommer från ett helt annat skrå. Om ledningen dessutom prioriterar att synas i media (MQ)och fokusera på att ha åsikter om hur andra skall skötta sin verksamhet, så är det bara en tidsfråga innan katastrofen fullbordas.

  JB

  SvaraRadera
 4. Aj aj aj. Jag som såg Öresund som köp-case. De övertog ju bästa delen av HQ och i princip är KK för HQ inräknat i kursen..

  Men träder FI in så kommer de nog se överföringen av fond-delen som olaglig (HQ och Öresund måste ha vetat att detta var på väg att hända) och man måste nog backa. Det kommer svida!

  Sen är det nog för sent att sälja vare sig HQ eller Öresund. Det finns inga på köp-sidan nu och det kommer ligga en drös blankningar i kö redan innan börsen öppnar. Skulle tro att första avslut ligger >50% ner för HQ och >15% ner för Öresund. Däremot kan det vara köptillfälle i Öresund eftersom reaktionen sannolikt är överdriven. Får Öresund rätt och får behålla fond-delen är deras totala förlust för HQ rätt låg, nånstans < 8%

  SvaraRadera
 5. Anonym 1: Vågar inte ge några råd, men jag kan ju säga vad jag skulle gjort. Hade jag ägt Öresund hade jag behållit aktierna. Så stor del av Öresund är ju inte HQ längre, dessutom sitter dom ju fortfarande på fonderna... Sannolikt blir dessutom första avsluten på måndag en överreaktion.

  SvaraRadera
 6. Anonym 2: Märkligt tyst från MQ dom här dagarna, för en som gillar att synas så mycket. Men han fick ju rejält med däng av FI, och sannolikt är Sven inte speciellt bra kompis med honom för tillfället heller.

  "Banken har i praktiken saknat en effektiv ledning ur ett riskperspektiv. Både styrelsen och den verkställande direktören har underlåtit att inhämta nödvändig kunskap och information om tradingverksamheten och riskerna med denna. Dessa personer kan därför inte anses uppfylla de krav på lämplighet som krävs för att leda ett finansiellt företag." skriver FI i sitt beslut. MQ som styrelseordförande och ytterst ansvarig är alltså den som mest ska ta åt sig av "inte lämplig att leda ett finansiellt företag". Måste svida rejält...

  SvaraRadera
 7. Anonym 1 och 3: Angående Öresund kan man ju också fundera på det jag nämnde i förra kommentaren - hur står det till mellan H och Q nu? Den frågan är en väsentlig pusselbit vad gäller Öresunds framtid. Däri ligger mycket av svaret på om det är behålla/köpa-läge eller sälja/hållasigundan-läge.

  SvaraRadera
 8. Hehehe! Lite rörigt om man postar som anonym.

  Det jag ser som worst-case nu är om FI kräver att köpet av fonderna går tillbaka (vilket de har rätt att kräva). I så fall riskerar Öresund sitta på fordringar de kanske aldrig kan få ut och en massa värdelösa HQ-aktier, och dessutom förlorar man kassakon HQ-Fonder. Då kommer närmaste året inte vara muntert..

  Jag kommer behålla och avvakta utvecklingen. Köps HQ upp av t.ex. Carnegie blir fonderna istället ett snyggt ess i rockärmen, frågan är hur formaliserad optionen att köpa tillbaka är? Annars kanske Öresund gör sig en rejäl reavinst på denna del?

  /anonym 3

  SvaraRadera
 9. Håller mig långt borta från bank och finans när jag investerar, men det är naturligtvis mycket synd om både aktieägarna och de som haft stora tillgångar och besparingar i HQ. Alla blev förda bakom ljuset av en styrelse full av skurkar.

  SvaraRadera