2007-06-29

Föräldraförsäkringen får VG

Ja, mycket ska man läsa innan ögonen trillar av. DN publicerar idag ett litet smakprov från en ny undersökning som Försäkringskassan låtit göra. Dom har låtit 12 kvinnor och 14 män från verkliga livet i Stockholm och Borlänge förklara att ekonomin inte spelar någon roll för uttaget av föräldraledighet. Det är bara något vi skyller på. Det handlar mer om vilja vem av föräldrarna som är hemma.

Då så! Då var väl saken biff! Frågan är redo att bollas tillbaka till politikerna. Duger det nu, folk gör visst som dom vill, eller ska vi satsa på kvotering av föräldradagarna så papporna måste vara hemma halva tiden? Kvotera! Jämlikheten måste gå före folkets vilja!, hör jag Mona Sahlin skrika.

Att 26 personer från två städer utgör grund för undersökningen känns dock lite klent. Jag kan dock hålla med om att det nya taket har varit till stor glädje och nog ökar valfriheten för många, problemet är nog snarare på botten nu. Är inte båda föräldrarna yrkesverksamma blir det svårt att låta den som inkasserar lön gå hemma. Så ska det rimligen också vara i fallet arbetslöshet. Har den ena jobb men inte den andra är det väl ganska solklart att den andra stannar hemma med barnet. Men när det kommer till studier blir det klurigare...

Ekonomin styr inte föräldraledighet (DN)
Mona Sahlin vill kvotera föräldraledigheten (SR)

2 kommentarer:

  1. Statistik (kvantiativ) behöver intervjuer och undersökning (kvalitativ analys) för att få orsaker, förklaringar, osv till statistiken (det kvantitativa resultatet). En "standard" när man analyserar kvalitativt är att fler än sju analysobjekt ger ett lika bra resultat som ett med fler. Att Försäkringskassan använder 26 personer, tolv kvinnor och fjorton män, räknas alltså som mer än fullgott.

    Statistiken i undersökningen (den kvantitativa) utgår inte endast från de 26 personerna.

    //Oscar
    Tidningen Macho

    SvaraRadera
  2. Nä det ger inte ett fullgott resultat. Speciellt inte om man inte redan har en mycket precis modell över vilka mekanismer som gör att män är pappalediga eller inte. På vilken grund antar man att en man eller kvinna i Borlänge har kvalitativt samma inställning som en i norrlands inland?
    Jag skulle kunna satsa en spänn på att om man frågar alla så får man fler synpunkter än om man frågar sju.. Varför skulle det bara vara de sju första som är relevanta?

    SvaraRadera