2007-08-20

Risk

Jag har precis publicerat en ny skrivelse på Kapitalnet som handlar om risk, och hur man minskar risken i sin portfölj. Kolla gärna in den och kom med synpunkter!

Risk (Kapitalnet)

4 kommentarer:

  1. Har just börjat titta på fondmarknaden efter ett helt liv av totalt ointresse, och har som komplett nykomling en del frågor som kanske kan tyckas märkliga för den bevandrade.
    När jag läste din artikel om risker och tittade på inlägget om vilka fonder som gått bäst den senaste tiden kunde jag inte låta bli att ställa några av dessa frågor:
    1. Finns det verkligen någon poäng med räntefonder för långsiktigt sparande? För att sprida sina risker bör man ha en räntefond... men vinnaren den senaste månaden, Gartmore SICAV Global Bond Fund D2 Inc, har en historik som visar att den knappt segat sig upp i värde över huvud taget i ett treårsperspektiv. Vad är det för poäng med att investera i en sådan fond?
    Ofta hör man dessutom att fonder är bra för den som inte är lika aktiv som en aktiesparare, men det kan väl knappast vara fallet i ovanstående exempel?

    2. Många frågar desperat vad de ska göra med sina pengar när det är oroligt på börsen. Att helt enkelt sätta in dem på banken (med trygga 3% ränta) verkar inte vara ett alternativ. Är detta någon form av beroende som drabbar den som handlar i fonder? Att pengarna måste placeras med risk, även om avkastningen blir negativ eller kanske bara någon procent? Bara 14 av 117 räntefonder hos Avanza har gett högre avkastning än 3% på ett år. Hedgefonderna ligger lite bättre till, 20 av 42, men ändå?

    3. Ett annat "tryggt" alternativ påstås vara indexfonder. Det finns många som exempelvis följer OMX30. Men den som sparade långsiktigt i en indexfond före it-bubblan har ju fortfarande inte lyckats ta sig tillbaka till noll... Index ligger fortfarande under den nivå det hade då.
    Finns det möjligen något bättre index att satsa på?

    Är det kanske så att marknadsförare helt enkelt försöker få oss att spara i olika fonder av själviska skäl?

    Jag säger inte att man inte kan tjäna på att spara i fonder, men är vi inte till syvende och sist bara spelbrickor på kapitalisternas bräde? De utnyttjar oss och våra pengar, och ger oss eventuellt en liten slant tillbaka. Eller?
    /F

    SvaraRadera
  2. Hej F!

    I ett långsiktigt sparande, med en placeringshorisont på mer än fem år, skulle jag personligen inte välja att ha räntefonder. Sett på mitt totala sparande nu har jag dock en buffert för oförutsedda utgifter som kan vara imorrn, om ett år eller aldrig. Den placeras i räntefonder och direkt på bankkonto.

    När det är oroligt på börsen tjänar den långsiktige oftast på att sitta still. Läs gärna mer om det i artikeln Is i magen.

    En indexfond är inte ett tryggt alternativ i samma mening som en räntefond. Indexfondens trygghet ligger i att den följer börsen och du alltså inte förlorar mer än gemeneman på ditt fondval. Hade du en IT-fond under IT-bubblan förlorade du så klart mer än med en index-fond. Jag tror personligen på det som kallas fundamentalviktat index, som du kan handla med t.ex. XACT F Sweden.

    Visst kostar det lite extra att handla med fonder, och visst finns det folk som skor sig på att förvalta fonder. Titta därför på avgifterna när du väljer fonder. Jag anser ändå att fonder är ett bra val vid månadssparande eftersom du inte behöver tänka på att handla i hela poster och courtaget oftast är noll, eller åtminstone en procentsats utan minimibelopp.

    SvaraRadera
  3. Tack för svar...
    Får man fråga hur man ska veta när det är dags att köpa eller sälja en viss fond? Finns det något bra tecken på att en viss fond är i början av en uppåtgående trend, och därför kommer att ge bra avkastning? Jag tänker på de fonder som har ökat med nästan 50% under året. Hur prickar man in att köpa dem före ökningen?
    Jag förstår om du inte vill svara eftersom vi nu kommit en bit bort från ämnet risk. Jag ska söka efter bra litteratur.
    Vänligen,
    F

    SvaraRadera
  4. Hej igen!

    Det är tyvärr omöjligt att veta om en fond kommer gå bra eller inte. Kurserna sätts av marknadskrafter och dessa är omöjliga att förutspå med säkerhet. En fond som gått upp med 50% på ett halvår är ganska säkert en högriskfond. Nästa halvår kan den gå ner med 50% - fast den kan lika gärna fortsätta upp 50% till. Visste jag hur det skulle bli skulle jag vara löjligt rik nu!

    Kort sammanfattat, vill du ha väldigt hög avkastning måste du ta väldigt stor risk. Att göra det kan också leda till att du blir av med större delen av dina pengar. Köp därför bara högriskfonder med en mindre del av dina pengar och diversifiera med andra fonder för en bra spridning av risken.

    SvaraRadera