2010-05-26

Dags att handla?

De senaste veckornas kursras har fått aktiebenet att krympa i förhållande till det reella till den grad att det blivit dags för påfyllning, även om det stiger just idag. Detta efter att så sent som förra månaden fått sälja av för att aktiebenet blivit för stort.

Som jag skrev tidigare är jag för tillfället inte så intresserad av att öka i Orc. Även Husqvarna är ointressant att öka i för tillfället då det är det innehav som jag valt ut som närmast att sälja om jag skulle vara tvungen att sälja något. SCA är redan nu portföljens klart största innehav och jag vill inte att det drar ifrån ännu mer, även om kursen är aptitlig för tillfället. Även Danske, SKF och Telia känns kanska lagoma till sin storlek för tillfället.

Kvarstår som intressanta att öka i är:
 • Fortum, den finska kraftjätten som har blivit billigare ihop med euron men har mycket av sina intäkter i kronor.
 • Investor, den försiktiga generalen som utgör en grund av stora svenska bolag till rabatterat pris för portföljen.
 • Statoil, med en extra trigger i att oljepriset sjunkit en hel del på sistone, och därmed även aktien. Köpläge?

Slutligen kvarstår även HQ, som tillägnades ett helt eget inlägg tidigare idag. Här är frågan om man ska våga chansa på att övrig verksamhet kommer att fortsätta som vanligt trots nedläggningen av tradingen. Gör den det är det ett klockrent köp nu. Senast delade dom ut 6 kronor per aktie trots negativ påverkan av trading, dom borde alltså i livet efter tradingen kunna dela ut mer än så, alltså en direktavkastning på över 10 % vid nuvarande nivå.

Skulle det bli något nytt i portföljen så är det primärt Securitas som dragit till sig mitt intresse. Dom har funnits med på bevakningslistan i många år, och blev extra intressant när uppdelningen gjordes för något år sedan eftersom jag primärt är positiv till bevakning och inte tror lika mycket på larm och värdetransporter. Verksamheten är inte så känslig för konjukturen och dom delar ut skapligt med pengar. Nackdelen är kanske att dom är lite för stora så att tillväxtpotentialen är ganska marginell...

Kommentarer?

8 kommentarer:

 1. Personligen är jag lite skeptisk till framtiden. Vem ska köpa allt det som företagen producerar när så många privatpersoner och länder måste spara och dra åt svångremmen? Vad/vem ska driva ekonomin framåt? Är det kinesiska/indiska bilköpare så kan miljön hälsa hem. Är det månne en "Svart Svan" vid horisonten som skymtar?/KalleKid

  SvaraRadera
 2. Du får inte glömma att nyemissionen i HQ innebär att en aktie kommer att ge en teckningsrätt och det krävs två teckningsrätter för att teckna en aktie för 40kr. Det kommer inte bli några 6kr i utdelning till nästa år då antalet aktier kommer att vara mycket fler än i dag.

  Mvh
  Christian

  SvaraRadera
 3. KalleKid: Du har en poäng där. Kapitalförvaltning är kanske mindre attraktivt då. ;) El och olja lär vi dock fortsätta behöva även om vi får dåligt med pengar, även om industrin sannolikt kommer att dra ner på förbrukningen. Investors basinnehav kan nog också påverkas en hel del av svångremmen...

  Christian: Förvisso, men jag skulle ju också få teckningsrätter för dom aktier jag potentiellt köpte idag. Köpte jag 100 idag för 70 kronor styck så får jag ju köpa 50 till om någon månad för 40 kronor styck. Mina 1,5 aktier för 90 kronor (60 kr styck) kan mycket väl få en utdelning på 6 kronor eller mer.

  SvaraRadera
 4. Ja men 50% fler aktier gör också att vinsten per aktie kommer att bli lägre. Förra året gjorde HQ en vinst på 4.80 kr per aktie efter nyemissionen kommer det bli 3.20 per aktie vid oförändrat resultat.


  / Christian

  SvaraRadera
 5. Nej, nu är det dags att sälja Fortum då man centraliserar sin verksamhet till Stockholm enligt pressmeddelande idag. Det kommer ej att vara positivt.

  SvaraRadera
 6. Christian har rätt. Med tanke på att nyemissionen helt kommer att användas till att täcka kostnaderna för nedläggning av tradingen så kommer det alltså inte handla om något ökat eget kapital som kan användas till att öka vinsten. Resultatet blir mycket riktigt en sänkning av vinsten per aktie med 1/3 (allt annat lika), vilket motiverar dagens kursfall. Med andra ord värderas HQ just nu till P/E 19 på förra årets vinst men med kursen och utspädningen efter nyemission (60/3.2), vilket i alla fall i min värld inte kan anses billigt.

  SvaraRadera
 7. Finanstankar: vinsten ökar ju genom att förlusten från tradingen försvinner.

  SvaraRadera
 8. Jo det stämmer absolut, men kostnaden som nyemissionen ska täcka består till stor del av de kontrakt man har som man måste göra sig av med. En engångskostnad för 2010 alltså, men likväl är det dit pengarna från nyemissionen försvinner samtidigt som antalet aktier ökar. Resonemanget ovan baserades endast på 2009 års siffror då man mycket riktigt hade tradingförluster. Efter en snabb titt verkade dessa förluster uppgå till ca 1kr/aktie 2009, så resultatet exkl dessa förluster borde bli ca 5.8kr, vilket efter nyemissionen blir ca 3.85kr. De senaste estimaten för vinst/aktie för 2011 ligger dock på 5.9kr/aktie efter utspädning, så jag antar att man räknar med att även intäkterna kommer att öka rejält från 2009-års nivåer. Givet att man når denna vinst blir ju värderingen helt ok och kan ge en riktigt attraktiv direktavkastning på närmare 8% år 2011. Men det är ju alltid vanskligt att räkna på framtida vinster för investmentbanker, det är inte direkt någon stabil bransch. Och för 2010 kan man nog inte räkna med någon utdelning alls. Jag ska tillägga att jag gillar Qviberg och HQs kultur och tror att de kan ta marknadsandelar i framtiden, så detta är inget HQ-bashing-inlägg. ville bara upplysa om utspädningseffekten som inte alltid är enkelt att räkna på när det gäller banker.

  SvaraRadera