2008-06-10

Andra sidan av myntet

Senaste veckan har det mesta gått dåligt inom ekonomin. Oljan, inflationen och räntorna stiger snabbt allihop samtidigt som börsen faller i motsvarande takt. För att inte deppa ihop tänkte jag att jag skulle ta en titt på andra sidan myntet och blev genast mycket gladare.

Om vi börjar med att titta på det höga oljepriset så innebär ju det att en omställning till minskat oljeberoende påskyndas rejält. Det finns mycket att vinna på att ställa om och ska man ställa om blir det väl generellt till mer miljövänliga alternativ.

Tar vi en titt på den höga inflationen är ju det en sak som vi med större lån än icke reala tillgångar ska jubla över. Inflationen äter som bekant upp lånen sakta men säkert.

Dom höjda räntorna i sin tur minskar antalet som överbelånar sig för att köpa loss en hyresrätt. Bra att det kommer nu innan så många hunnit ombilda så att dom får högre räntor att räkna med från första början.

Slutligen börsen... Vilka härliga köplägen som börjar närma sig! Jag har satt ihop en lista med köpkurser på fem av mina befintliga innehav och fem nya aktier. Kurser som känns nästan overkligt bra. Ingen är riktigt där än men det är flera som bara är någon procent ifrån nu.

Rubriker på DN idag:
Bensinen allt dyrare, Inflationen värre än väntat, Boräntorna stiger, Börsen fortsätter nedåt

2 kommentarer:

  1. Vilka är dina nya aktier, då? ;)

    SvaraRadera
  2. Fortfarande inte riktigt nere i "köpkurs", men det kommer ju allt närmare! Jag har dock blivit lite osäker på om jag ska köpa aktier alls nu när räntan verkar dra iväg. Avkastningskravet stiger ju i samma takt... Ska försöka hinna med att sätta mig ikväll och räkna lite.

    SvaraRadera