2008-06-11

Omfördelning

Denna månads första dag skrev jag om att jag blivit övervägande likvid för första gången på länge. Detta på grund av aktieförsäljning som inte hade placerats igen. Det började med att jag sålde Kesko och Midway för att istället köpa Orkla. Det visade sig dock vara något förhastat då jag i efterhand upptäckte att jag missat hur stort Orklas ägande i solcellstillverkaren REC är. Jag tog då det säkra före det osäkra och sålde Orkla utan någon plan för en ny investering. Jag kan lägga till att Orkla sen dess fallit hela 10%, så det känns som att jag gjorde rätt!

Senare under månaden har jag berättat om min köplista, en lista med kurser till vilka jag skulle vilja köpa vissa aktier. Listan innehåller nu fem aktier som jag redan har och fem stycken som jag inte har. Raset under månaden har nu gjort flera av kurserna sannolika att kunna köpa för. En av dom redan idag, G4S, men jag blev lite skeptisk när aktien rasade hela 5% utan att jag kunde hitta någon nyhet som föranledde det. Imorrn skulle jag tro att ett gäng till på listan blir "köpklara" då USA-börserna stängde rejält ner nyss. Allra närmast ligger SCA, men även Husqvarna och SKF kan mycket väl gå under min köpkurs imorgon.

Jag har också berättat om att min bank höjt min boränta och att dom flesta analytiker nu tror att Riksbanken kommer höja räntan snarare än sänka den framöver. Det har gnagt i mitt huvud och jag har beslutat mig för att dels minska aktiebenet och dels höja avkastningskravet på mina investeringar. Det första gör jag genom att ta pengarna som ligger utanför börsen efter Orkla-debaclet och göra en extraamortering med. På så vis kommer jag till en fördelning mellan "husinköpspris-minus-kvarvarande-huslån" och "pengar-på-börsen" som är 40% istället för tidigare 50%. Mer om det tänket i min Strategi för sparande. Det andra gör att jag kommer justera ner kurserna på min köplista ytterligare i vissa fall.

Kontentan är att jag nu när kurserna närmar sig mina köpkurser inte längre har några pengar som ska in på börsen. Fördelningen mellan benen ligger som den ska. Ska jag köpa något lär jag antingen sälja nåt annat eller trycka in lite mer pengar i lånet också... Amortera ännu mer vill jag dock inte göra för tillfället. Bufferten är även den ganska lagom just för tillfället. Jag har inte heller något som jag skulle vilja sälja. Men går börsen ner mer så öppnas ju en liten lucka och då kommer jag i alla fall ha gott om köpcase!

När jag får mitt skattebesked får jag förhoppningsvis loss lite pengar som för tillfället är allokerade som skatteskulder. Lite reavinster och lite AdSense-pengar. Någon som vet när det kan förväntas droppa ner i lådan för oss som ska betala? Frugan fick sitt idag, men hon fick ju tillbaka... Jag och sonen väntar fortfarande på våra.

1 kommentar:

  1. Riktigt skönt och se i efter hand att man gjorde en bra försäljning på en aktie. Kan man känna sig duktig.:)

    Håller med dig, det finns en del bolag som börjar komma ner så pass att man vill köpa dom.

    Fast själv har man inga pengar likvid, men det försöker jag ändra på.

    SvaraRadera